Rengöring av bränsletanken

fredag

Jag har aldrig rengjort bränsletanken. Förra ägaren hade ett kvitto från någon firma på Svinninge som gjort detta i samband med värmarservice. Så det är ca 10 år sedan.

Jag var tvungen att ta ut tanken då den inte hade någon man-lucka. Så det var också med i planen att sätta dit en sådan. Först tömde jag stuvfacket ovan. Här finns en skillnad mot nyare Linjett 35;or. Där ligger durken högre så man får plats med en större tank därunder. Fördelen i Amerona är att jag (ännu så länge) kommer ned och kan sitta i facket när annat skall fixas. Tex värmaren. Med durken borta såg det ut så här.

Jag har en T-koppling på bränsleslangen i motorrummet där jag kan sugtömma tanken så det hade jag gjort för någon vecka sedan. Tankgivaren har jag bytt tidigare och det är en Wema som går enkelt att gänga bort. Genom det hålet kunde jag sedan försöka suga ut de sista dropparna.

Sugtömmer gör jag med min gamla Biltema kugghjulspump som nu också fått ett filter.

Slangarna lossas och spännbandet som håller tanken på plats. Påfyllningsslangen satt så hårt så den fick sågas av med feinsågen. Slangen skall ändå bytas. 

Men det är så tight framför och bakom tanken så den går inte att lyfta ur om man inte tar bort skottet framför tanken. Det är nog tänkt så för skottet sitter endast med 8 skruvar. 
Tanken togs hem till värmen där rengöring och montering av man-lucka skall göras. Man-luckan blir en modell från Kronbryggan. Den fanns att köpa på Black-Friday-rea från SeaSea.

Håltagning

Håltagningen för man-luckan skulle göras med 102mm hålsåg. Jag hade en sådan sedan tiden med RB111;an där jag monterade samma lucka. Men den var fruktansvärt slö. Efter 20 minuters nötande gav jag upp. I stället vart det små kaptrissor på Dremeln som fungerade bra. Hålet putsades till och gradades och sedan borrades de åtta hålen för pinnbultarna. Den sinnrika innerdelen med pinnbultarna och packning kan vikas och stoppas in i hålet, vikas ut och sedan för man upp pinnbultarna. 

Nu kunde tanken undersökas bättre och det fanns i stort sett ingen beväxning. Några små klumpar, som en tumnagel i den halvan där jag INTE satte manluckan. Där kunde jag kika ner genom hålet för tankgivaren men inte komma åt att rengöra.
Det fick bli en manlucka till. Även på denna sida.

Denna gång körde jag bara kort med hålsågen för att få en rits sedan tog jag resten med Dremelns kapskiva även här. Detta hål kom där tankgivaren satt så den fick flyttas. Till det hålet köpte jag en ny hålsåg då storleken var lite kritisk att det blev helt rätt. Där det nya hålet för tankgivaren blev är tanken djupare så jag bytte till en längre tankgivare som når ända ner till botten. Biltemas i stället för original Wema. Halva priset ungefär. 

Båda mannluckorna skruvades fast hemma med hjälp av moment inställt på skruvdragaren och åtdragning korsvis.

Jag tvättade styvfacket med varmt vatten och starkt rengöringsmedel. Det fick rinna ner till kölsvintet och det sista tog jag med våtdammsugaren.

Sedan skulle tanken återmonteras. När den skulle upp i båten så var det lite otympligt uppför stegen, men det gick. 
Jag bytte alla slangar. Påfyllning, luftning och bränsleslangarna fram till motorn. De runt motorn byttes vid motorbytet för två år sedan. Det var lite kallt denna dag men med hjälp av lite värme från varmlutspistolen så kom alla slangar på plats.

Filter

Jag tänkte passa på att byta bränslefiltret när jag ändå höll på. Inte bara filterinsatsen utan hela filterhållaren. Jag gillar den modellen som Volvo använder från Racor med beteckningen 500FG. Men jag gillar inte Volvos pris som nu är bort åt 4.000:- Det finns kopior för dryga tusenlappen. Men hur är de?

Så dök det upp just sådant filter på Blocket. Det visade sig att säljaren var medlem i samma båtklubb som jag. Så efter påseende och kontroll av måtten i motorrummet så vart det ett bra inköp för ca 1.200:- Fördelen med detta filter är framför allt att insatsfiltret lyfts uppåt och man undviker spill.

Jag fick flytta om lite i motorrummet med vattenfilter och göra nya fästen.

Gamla plywodförstärkningar togs bort och nya limmades med epoxi. Vattenfiltret fick ett extra fäste i slangen för att locket brukar sitta så hårt och man får ta i mycket när det skall bort.

Med allt på plats och lite ny ljudisolering så såg det ut så här. Gott om plats under filtret för att få in en pyts vid dränering. Avstängningskranar både före och efter filtret som tidigare.

Dieseln

Den gamla urslangade dieseln skulle tas till vara så gott det gick. Jag använde det bortmonterade filtret och gjorde en ”diesel-polering” med kugghjulspumpen och körde alla dunkarna runt, runt, runt, tills det var rent. I en av dunkarna var det mycket smuts som kom med vid dränering av tanken.

Återfyllning

Nu skulle dieseln till baks i tanken och den nya tankgivaren kalibreras. Jag fyllde därför tanken med 5l åt gången och läste av instrumentet vad det visade i procent samt mätte även upp resistansvärdet på givaren vid varje nivå.

Bilden lånad från Yacht Devices

Givaren går från 0 till 180 ohm. Interfacet mellan tankgivare och instrument är från Yachtdevices och kopplas enkelt in i nätverket.
Med givaren följer ett Excel-ark. Man fyller i sin tankvolym och värden vid varje mätpunkt. Ut kommer, i nedre vänstra hörnet, en textsträng.

Denna text lägger man i en fil på ett micro SD-kort. Filen innehåller info om tanken och vätskan. De viktiga värdena i mitt fall markerade med rött. Därefter sätter man SD-kortet i adaptern och slår på strömmen. Värdena läses in och lagras. Därefter kan SD-kortet tas ut. Skillnaden mot vattentanken i mitt fal blir FLUID=WATER, CAPACITY och kallibreringen.

# Current configuration of Yacht Devices Tank Adapter
# Firmware version: 1.05 09/10/2019
# NMEA 2000 SETTINGS
TANK=0
FLUID=DIESEL
DAMPING=3
# CONNECTION AND SENSOR TYPE
CONNECTION=RESISTIVE
# RESISTIVE SENSOR SETTINGS (EUROPE: 10..180, USA: 240..33, JAPAN: 0..310)
OHMS_EMPTY=0.0
OHMS_FULL=180.0
# TANK SIZE AND SHAPE
CAPACITY=65
CALIBRATION=3, 5, 8, 13, 19, 25, 30, 37, 53, 75, 93, 97
# End of file

När jag fyllt 65 liter som tanken rymmer så fyllde jag försiktigt någon liter till för att få diesel att stå upp i påfyllningsslangen och avluftningen. Så fick det stå någon vecka för att jag skull se att det inte läckte.

Inget läckage fanns så det var bara att lägga på durkarna.

Jobb Done!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*