LJUNGSBRO – KARLSBORG

Startade i flygande fläng 08:56 då katamaranen lämnade bryggan och bommarna gick ner på bron. Vi han precis igenom och hängde sedan med katamaranen större delen av dagen. När vi kom ut på Boren så drog vi på lite för att ”rensa” motorn och passade på att köra förbi katamaranen. När vi kom till Borenshult körde katamaranen om oss igen. Vi fick vänta en tjugo minuter inför den långa slusstrappan. Fem slussar är det i slusstrappan och höjdskillnaden är 15,3 m. Det regnade konstant. Vi passerade Motala verkstäder men det inbjöd inte att stanna i regnet. Kanalmuseet verkade förövrigt stängt.

 

 
Vi är väl lite tidiga för säsongen. Vi passerade sex broar mellan Borenshult och Motala. Inne i Motala var nivåskillnaden bara 0,2m. Vi passerade gästhamnen och fortsatte ut på Vättern. Katamaranen drog i väg och styrde kosan söderut. Den hade ”Vadstena” på akterspegeln. Själva hissade vi på och satte kurs på Karlsborgsfästning. Halvvind 4-6 med god fart till att börja med. Allt eftersom vred vinden mer mot NV och avtog. Vi fick skota mer och mer och tillslut var vinden nere i 2,9m/s och farten under 4 knop. Då vart det motor igen.

 
Karlsborgs fästning såg liten ut. Jag hade trott att det var en pampig byggnad som skulle ses på långt håll. Vi passerade en stor båthamn om babord och fortsatte till den lilla kanalen som sammanbinder Vättern med Bottensjön. Den yttre gästhamnen mot Vättern saknade el och vatten. Vatten behöver vi. Vi inväntar broöppning någon halvtimme för att finna att alla gästplatser på Kanalbolagets kaj är upptagna. Vi fyller vatten och hittar sedan en plats på kortsidan av kajen. Flyttar om en stor motorbåts elkabel så vi själva får ett uttag. Det verkar som alla uttag bara har 6A säkring. Efter någon timme då vi båda somnat på soffan vaknar vi av att det är kallt. Ingen värme på elementen. Ingen el i sladden. Gick ut för att kolla med multimetern. En tysk i en liten motorbåt meddelade att det var strömlöst i hela sammhället. Vi startade diselvärmaren för att få torrt och varmt. Hela båten är full med blöta kläder. Jag vart blöt om ärmarna i dag trots att jag haft Fladenoverallen på, den andra halvan av dagen.
/Reidar