TÖREBODA – LYRESTAD

mulet
Tog lite sovmorgon till 08:30 Ewa går till duschen och jag ligger kvar och läser en stund. Efter ett kapittel i boken så går även jag till duschen. Ewa gör frukost. Fil, flingor, the och macka. I dag har de lovat sol men det är mulet.
Vi lämnar kajen vid 10:30. Det är en bro direkt efter gästhamnen. När vi kommer till första slussen i Hajstorp, har vi blivit upphunna av fyra båtar. Tyskarna i lilla motorbåten och tyskarna i Faurbury 395 samt en finsk Malö 43 Classic och en annan finsk båt. I slussen i Hajstorp får vi vänta en halvtimme som vi passar på att köpa glass och titta på nedåtslussning.
Slussvakten vill ha in alla fem båtarna samtidigt. Det går men tar tid och blir trångt. Vi ligger längst fram och får backa lite då slussporten skall öppnas. Den skall förbi stäven och in i ett urtag i kajkanten. Den lilla motorbåten ligger ständigt och hackar i aktern p.g.a trängseln. Hajstorp har två dubbelslsussar sedan en.
Riksbergs slusstrappa med tre slussar som avslutas med en bro. Godhögens sluss kommer sedan med en dubbelslsuss. Norrkvarn kommer sedan med två enkelslussar. Sedan var det bara två broar kvar in till Lyrestad där vi tog natthamn.
Vid 18-tiden klarnade det upp men det blåser hela tiden. Vi har tältet uppe för att få lite lä i sittbrunnen. Middag den här kvällen blir färsk potatis, gravad lax och romsås som vi sköljer ned med en av de vita vin flaskorna vi vann i RB cupen. Efter att Ewa diskat medan Reidar läst sin spionbok tar vi en promenad och tittar på Lyrestads tätort. I den trevliga hamnen finns bla ett glasblåseri, ett hamnmagasin och en diversehandel och en kyrka som ligger på andra sidan av kanalen.

Efter disken tar vi en promenad i den lilla byn sen kopplar vi av med att skriva i kapp loggboken, läsa och lyssna på vädret. I dag är det midnattssolståndet och årets längsta dag och i morgon är vårt Göta Kanal äventyr slut och vi kommer ut i Vänern mot nya äventyr.
/Ewa