LYRESTAD – SJÖTORP – MARIESTAD – LÄCKÖ SLOTT

Mulet, växlande moln, regn SV 1-5
Vi kom iväg vid halv tiotiden, vi hade räknat ut att broöppningen skulle bli vid 9.40 men när vi kom till bron var den redan öppen….Sjötorps slussystem består av åtta slussar i fem grupper som tillsammans ger en nivåskillnad på 19,5 m. 
Vi hade tur med slussarna idag också och behövde inte vänta någonstans. Vid den näst sista slussen missade jag att det var en ensam sluss, båten var redan halvvägs ned när jag insåg att jag borde ha stått på fördäck och inte på kajkanten och hållit i min tamp, men efter slussen fanns en liten brygga där jag fick hoppa på båten igen. 
I Sjötorp stannade vi till i bassängen före sista slussen för att duscha och titta runt lite, precis när vi kommit iland på bryggan gick solen i moln och en regnskur kom över oss. Vi hittade ett café där vi tog varsin räkmacka och en kopp kaffe/ te och väntade ut regnet, innan vi gick tillbåten för att hämta duschgrejorna…. 
Vid båten stod en grupp personer och pratade, de undrade om vi skulle stanna länge. Det visade sig att de var där för att planera sin midsommarhelg, vi förstod av dem att om vi tänkte oss till Läckö Slott eller Spiken skulle vi åka dit redan idag, för i helgen skulle det vara fullt på bryggornra.
Vi slussade ut och gick mot Mariestad för att bunkra. Det blev kött till grillen, lax till sillunchen färska jordgubbar och bubbelvin. Innan vi  kastade loss igen tog vi varsin glass och gick runt lite i hamnen och tittade.
Att Vänern är en stor sjö visste vi, men att den var så stor…. Halvvägs till Läcköskären kom vi in i ett regnväder som höll i sig ända tills vi var framme vid bryggan i Kungshamnen.

 
Vi satte upp vårt tält så att vi skulle ha mer utrymme och efter lite fika kröp vi till kojs med varsin bok.
/Ewa