FIFONG – SÖDERTÄLJE – ALHOLMEN

mulet, regn, SO 3-6

Natten var lite blåsig men enligt vindinstrumentet hade det som mest blås 9,6 m/sek. Det är ju i skyddad vik så det har naturligtvis blåst mer ute på öppet vatten. Det har knarrat i ankarlinan när de värsta kastvindarna drog ner. 
Vaknade tidigt. Före väckarklockan. Tänkte mig en kopp mjölkchoklad som omväxling i dag. Mjölken hade surnat och brödet var mögligt.
Nåväl, jag hade mer bröd. Och fil och the har ju funkat hela sommaren…
Prognosen var SO 9-12 så jag kalkylerade med minst 6 kn vilket skulle ta 3:40 till Södertälje sluss. Eftersom Mälarbron bara öppnar udda timmar 09, 11, 13, 15, 17:15, 19 så siktade jag på 13-bron. Vilket blir 12:30 slussen.
Räknade baklänges och kom fram till att jag måste åka 08:50
Hissade på inne i Fifong-viken och fick fin vind då jag kom ut ur sundet. Klockan var 08:44. Det var SO 6-8 m/sek. Jag gjorde lätt 7 knop. Men ganska snart mojnade det och farten var ner under 5 knop. Det här skulle inte gå. Jag avvaktade något men vinden vart inte starkare snarare ännu svagare. Jag fick stötta med motorn hela vägen upp till Slussen. 
  Det regnade lite av och till. Ett antal fartyg passerade både på väg in och ut. Lyssnade lite på VHF;en och strax före Brandalssund hörde jag någon som var på gång där. Såg ingen men precis när Jag gick in i sundet så kom en jätte båt. Vi möttes mitt i sundet men det gick bra.
Livlig tung trafik, till och från Södertälje.
Uppe vid slussen låg redan ett 15-tal båtar och väntade. Jag hann med en glass innan det vart slussning. Nu kom det lite sol och det vart kortbyxor på. Slussningen var lite försenad så det vart broöppning direkt. 
Jag hissade på en bit efter bron och det var nu fin syd 6m/sek. Vid Viksberg satte jag spiran på focken och nu gick det riktigt bra. 
Passerade Björkö vid 14:30 men det lockade inte. Jag fortsatte till vårt sommarställe Alholmen. Hade tänkt gå hit i morgon men då får det bli tvätt och avrustning av allt ”onödigt” man släpar på. När jag har två båtlängder kvar till bojen kommer regnet. Jag snabbförtöjer och lägger på kapellen på seglen.

Så här långt har vi passerat 900M under semestern. Vi får se i Kvarnviken vad det slutar på.