Kyl-(box)-skåp


Hela våren 2000 seglades det varje helg och snart upptäckte jag att kylskåpet drog ganska mycket ström. Det var ett GMT 80l, förmodligen från då båten byggdes 1986. Den hade en så kallad TEC-”automatik” och ett kylmagasin. Meningen är att man själv skall trycka in en knapp för att utnyttja den ackumulerade kylan. Kompressorn går då inte på flera timmar men startar åter då batteriet börjar laddas.

Problemet var att det gjorde den redan vid 12.7V och det hade vi ganska snart när solpanelen (18W) hade laddat en stund. Vipps så startar kylen och gick ganska länge. Vart tog vinsten vägen?
Jag lyckades lura elektroniken med en diod så den inte startade förrän vid 13.4V.

Batterimätaren visade dock att vi tappade ca 20Ah per dygn. Med en rejäl dos motorgång kunde det dock återladdas. Men vem vill köra omkring för motor hela dagarna.

Till midsommar hade jag provat med ett termostat utan elektronik utan förbättring. Midsommarhelgen tillbringades mycket i hamn och då vi kom hem hade vi förbrukat 80Ah på två dygn…!!!
Det var nu två veckor till semestern och läget började bli akut. Vi skulle segla i fyra veckor med destination Karlskrona var det tänkt. Det skulle aldrig gå. Några kylfirmor kontaktades och ingen tyckte att det var värt pengarna att fylla och provtrycka det 14år gamla kylskåpet.

Vad göra??

Att det skulle vara ett kompressoraggregat var helt klart. Jag har testat en del med peltierelement (typ Super-Cool) inom jobbet, utan framgång.
On The Rocks var uteslutet då vi ej vill släpa runt på och jaga tuber med ammoniak.
Jag hade goda erfarenheter av ett Isotherm ASU kylaggregat från tidigare båtar.
Coolmatik var lite billigare men har två nackdelar:
1. Inte lika smart elektronik. (Isotherm har ett patent). Samma teknik som det gamla GMT.
2. Kopplingarna mellan kompressor och evaporator (kylkroppen) går ej att återöppna utan att fylla om systemet.


Isotherm ASU har en Danfosskompressor, BD35, med smart elektronik som kyler ner ett rostfritt kylmagasin till ca -12°C, då man har laddning och därefter vilar så mycket som möjligt. När motorn går och man har laddning, speedar den upp rejält och ackumulerar kyla. Den kan även känna av att solpanelen laddar och öka varvtalet lite lagom.

Jag bestämde att köpa en Isotherm ASU och montera i det gamla kylskåpet. Efter ytterligare någon dags segling, upptäckte jag att kylskåpsdörren glipade på babordskryss. Då åkte kylskåpet ut!

Kylboxen

Nu skulle det byggas nytt skåp/box med nytt kylaggregat. Jag hade redan tidigare gjort ritningar på en 60l box med dörr och med ”tröskel”. Jag kallar den box fast den har dörr. Detta kom att bli kylbox nr:7 i mitt båtliv.

Jag köpte en sats med Isotherms isolerskivor. Det är 45mm polyuretan med vit plast på båda sidor, så skivan är 50mm tjock. För att ytterligare förbättra och få skivans mått att passa bättre så köpte jag också en 20mm inotan-skiva. Det är ett kärnmaterial för sandwich konstruktioner med bra isolerförmåga. Finns i båtaffärerna.

Utrymmet under navbordet skulle utnyttjas maximalt för box och kompressor.
Först monterades hållaren för kylkompressorn på hyllan bakom boxen och ett hål för 75mm ventilationsslang sågades upp bredvid, med hålsåg, ner i utrymmet under. Hållaren skruvas med plåtskruv och senare monteras kompressorn med ett enkelt handgrepp i hållaren.
Sedan limmades en 20mm skiva i botten och en 20mm skiva på den aktre, vänstra, sidan. Detta för att få mer isolering där solen kan lysa ner genom ruffluckan. Därefter limmades en 50mm skiva på botten.


Två sidor, som höjden anpassades på, så att det slutligen blir en springa på några cm ovan boxen mot undersidan på navbordet. En skiva delad på mitten vart exakt rätt. Efter detta gjordes en baksida. Nu var det dags för ”taket” där kylkroppen skulle sitta. Därför borrade jag de skruvhålen innan den limmades fast. Den skruvas bara med fyra grova plåtskruvar.
Alla skivor lades i djupled så att när plastgarneringen limmats på de främre kortsidorna låg ytan i plan med trävirket. Några trälister skall passas in för att snygga till kanterna men har ännu ej monterats.

En ”tröskel” 11cm hög limmades i framkant. Dels för att inte saker skall ramla ut då dörren öppnas på kryss och dels för att behålla mer kyla då dörren öppnas.


En enkelsidig teakplywood 12mm köptes på Pondus Snickeri, i Stockholm, och monterades som dörr med två gångjärn och två luckreglar. På insidan limmades en 50mm isolering som passats in med lite tolerans i öppningen.

Ett 35mm hål sågades upp i bakväggen med hålsåg, i det övre vänstra hörnet för kylledning och kablar.
I botten på navigationsbordet fanns sedan tidigare en lucka genom vilken kylkompresson kunde monteras i sin hållare med ett enkelt handgrepp.
Hela utrymmet bakom boxen ventileras med två galler. Ett lågt på väggen akterut och ett antal hål i överkant. Hela boxen har också en springa i överkant på någon cm. Det satt också en PC-fläkt med termostat, sedan tidigare, som blåser ut luft bakom soffan vid behov. Det är tveksamt om den behövs, men ju svalare kompressorn hålls desto högre verkningsgrad. En 75mm ventilationsslang stacks ner i det uppsågade hålet mot utrymmet under och fästes på kompressorns fläktdel med buntband. (Det finns en fläns att köpa). Fläkten på kylkompressorn suger då svalare luft underifrån.
Kylmagasinet har 3m kopparrör som först rullades ut i hela sin längd. Sedan stacks röret in genom hålet i bakväggen och rullades upp i slingor bakom boxen. Då behövdes en medhjälpare. Snabbkopplingarna på kompressorn lyftes upp mot ”inspektionsluckan” och skruvades ihop med kopplingarna på röret från kylmagasinet. Alla rör klamrades och fästes mot väggarna med buntband och fästankare. Lite skumplast lades emellan där det behövdes för att undvika skrammel.
Kabeln för manöverpanelen drogs upp i skåpet ovanför där elcentralen sitter och sedan ner på väggen längst in på navbordet. En digitaltermometer monterades där också med sensorn tejpad inne i boxen. (68:- på OK). 2.5mm2 matarkabel drogs från en säkring.

Hyllor

Nu var det dags att göra hyllor. Jag använde några skivor lexan, som bockades i framkant för att hålla saker på plats. Detta gjordes med hjälp av varmluftspistol och en plåtbock. Några aluminium vinklar skruvades i sidorna för att lägga hyllorna på. En glipa på en cm lämnades i bakkant. Där har hyllan en liten plåtskruv som hakar tag så den hålls på plats. Hyllorna monterades, så att en mjölktetra eller en öl går att ställa på botten med 1 cm marginal, 17 cm från botten. Den nedre hyllan är 19cm djup. Den övre monterades ca 10 cm under kylmagasinet (16cm från taket) och blir som ett litet frysfack. Den vart 26 cm djup.
En lampa typ garderobsbelysning (från ”Bryggan”) monterades med kontakt mot dörren så det tänds när man öppnar. Hålet bak i boxen tätades med fogskum.

Alla skivor som limmades mot trät och mot varandra, limmades med PL200 och alla övriga kanter limmades med vit sikaflex. Alla kortsidor framåt och på dörrens isolering kläddes med vita plastremsor som följde med satsen med isolerskivorna.

Bygget tog tre kvällar. Första kvällen byggdes boxen.
Kväll två monterades kylmagasin och kompressor och kablar drogs.
Den natten provkördes kylen med en lös isolerings bit där dörren skulle sitta. På tio timmar hade den dragit 2.8Ah och det var ca 8°C i boxen. Kväll tre monterades dörren med gångjärn och lås, hyllorna och lampan. Hålet i bakväggen tätades.
Boxen var klar och det var torsdag kväll.

Till helgen gjorde jag en ensamsegling för att testa inför semestern. Jag packade in lite matvaror och satte på landströmmen i några timmar. Då kan kylen köras på ett ”manuellt” läge där den går mera kontinuerligt och temperaturen kan ställas in med en ratt på kontrollenheten. När landströmmen kopplas ur ställer men kontrollenheten på ”Auto” och den sköter sig själv efter tillgång på ström.
Här är ytterligare en skillnad mot Tex. Coolmatic där man prioriterar en jämnare temperatur i boxen framför låg strömförbrukning.

Resultatet var över förväntan. Med motorgång in och ut ur hamn var förbrukningen efter helgen endast några få amperetimmar.

När detta skrivs, under semestern 2002, har vi haft 6 dagar mulet med regn i två dagar, alltså väldigt lite laddning från solpanelen. Vi har haft normal motorgång in och ut ur hamn. Legat stilla två dagar på Broken och nu ett dygn i Nynäshamn. Vi har använt värmaren, belysning och kört PCn och telefoner på laddning och idag har vi -16,5Ah på batterimätaren. Helt OK tycker jag.

Kostnaden 2002 var följande:

Kylaggregat Isotherm ASU 7.500:-
Isolerskivor 1.100:-
Lim; två sikaflex, två PL-200 300:-
Lexan till hyllor 100:-
Belysning 95:-
Termometer 65:-
Teakskiva till dörr m beslag 300:-

Totalt:

9.460:-

 

Summering

Lite väl mycket tyckte jag först. Men om man ser till resultatet så var det en väl värd investering. Nu behöver jag ingen mer solpanel. Där ”sparade” jag 3.500:-. Jag kanske inte ens skulle behöva den 18W jag nu har. Men den sitter bra på en stolpe på akterpulpit.

Det är lätt att ta ut och ställa in saker och det blir mer ordning med hyllor än i en box som man öppnar uppifrån. Tröskeln löser problemet med saker som far ut när man öppnar dörren på kryss.

Jag har som nämnts byggt 7 kylboxar, och det här var en av de bättre.
Nackdelar då? Ja möjligen priset. Men vad finns det för alternativ?
Vi hade en viss lukt i början på semestern från limmet. Men nu fanns det inte så mycket tid att vädra boxen innan vi stack. Lukten är nu nästan borta, fyra veckor efter limning. Och då har boxen använts nästan hela tiden.

Ett svar till “Kyl-(box)-skåp”

  1. Pingback: Isotherm ASU hemlighet – Ameronas (B)loggbok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*