Återmontering av kablar

lördag

I dag har jag kopplat ihop alla kablar för landström. Varmvattenberedare, elpatron, laddare och eluttag. Allt går nu i separata flexrör. Ett smalt för 230V och ett grövre för alla andra kablar. Trångt att skruva i motorrummet. Jag saknar en vinkelchuck.

Kabeln för motorkontrollen är också dragen upp till sitbrunnen.
Avslutar dagen med att limma fast fästen för ljuddämparen. Nu kommer den att sitta mitt i motorrummet för att bättre passa mot motorn som nu har avgasröret på BB-sidan. Yanmar hade den på SB.

Hinner också dra slang och kabel till den nya elektriska länspumpen som skall sitta i kölsvinet.


söndag

I dag får jag hjälp av Ewa. Vi skall mäta in drevet att det sitter rakt. Har fått ett laservattenpass av pappa. Planen är att fästa laserpasset på en plywoodskiva, hålla plywooden mot drevet och projicera ljusstrålen på en bit plywood längre fram i båten. Sedan kontrollera om det är mitt över centrumlinjen. Passet fästs med en skruv och dubbelhäftande tejp.IMG_0291

Sedan håller vi plywoodskivan mot drevet. Plywooden är sågad exakt i vinkel och hålls i våg mot drevet. På bilden lutar det lite men den var i våg vid mätning.
IMG_0285

 

Sedan projicerar vi på en annan skiva som står över båtens mittlinje.
IMG_0287

Uppskattar att skillnaden mot kölbulten, som jag förutsätter sitter i centrum linjen, är ca 40mm.
Avståndet mellan drevet och skivan är 3700mm

Med lite mattematik så får jag följande: arctan ( 40/ 3700 ) => 0.7°

Det får duga så. Jag drar fast alla bultar i bälgen. Har med en moment-nyckel och tänker dra med 1,7 kgm. Men nyckeln börjar med 2 kgm. Så det blir lite på känn.
Det visar sig att de bultar jag valt M8 med låg kullrig skalle och insex inte går så bra att dra. Har ett sex-kants-bits i skruvdragaren men nu börjar det slira i skruven. Antigen börjar bitset bli slitet eller skruven. Får nog byta till vanlig sex-kant-bult.

Limmar fästena till ljuddämparen ytterligare med en blandning av epoxy förtjockad med filler 404 och blandad med 403 Microfiber. Lägger en hålkälsfog runt klossarna.
404 filler403 micro

Sedan skruvar jag fast fästena och ljuddämparen på sin nya plats.
IMG_0294

Jätte trött åker jag hem vid 17-tiden.

 

 

 

Ett svar till “Återmontering av kablar”

  1. Hej, kul att följa dig! Jag blir sugen på att börja greja lite igen! Den lusten har jag helt saknat under hösten 🙂
    //Tobias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*