Sandvik – Byxelkrok – Vippholmarna

torsdag

Vi har räknat med kryss till Byxelkrok. Jag har inte varit där sedan 1997 och Ewa har aldrig varit där. Efter en dusch, färska frallor och frukost så sticker vi i väg. I början är det ca 6 m/s men efter en timme är det uppe i 10. Besvärlig sjö från N medan vinden är NNO. Detta gör att vi för styrbord seglar rakt in i vågorna medan babord går bättre. Vi revar och rullar in. Då går det bättre. Ewa är tveksam om vi skall fortsätta till Byxelkrok och i stället välja annat mål på fastlandet. Men vi fortsätter och vågorna blir efterhand längra och lägre.

Vi kommer fram till ett soligt Byxelkrok och tar i land på en mittersta kajen. En hjälpsam herre tar emot och tycker vi skall gå innanför bryggan för att slippa den besvärliga rullningen i hamnen. Efter en lunch gör vi som han föreslog men lägger oss innanför yttre piren men långt in. Bättre.

Jag har blivit jätte-förkyld men jag hänger med till Ica för lite inköp. Resten av kvällen är jag däckad i kojen men går upp senare till Ewa som embarkerat sig för solnedgång på bänkarna utanför piren.

I hamnen ligger också briggen ”Tre Kronor”…

image

…och även skeppet ”Shalom”…

image

…som åker runt på ostkusten och spelar andliga sånger. De har vi hört förut… 🙁


fredag

Segt med förkylningen. Vi går kort promenad i hamnen sedan går jag till båten. Efter någon timmes vila är det dags för lunch.

Vi tänkte utnyttja det som ingår i hamnavgiften. På fiskbaren: ”Ät för två – Betala för en”.

De har en ”Mega-macka med räkor”…

image
Kanske inte ”Mega”, men god.

I hamnen pågår bygge av nytt rökeri med restaurang. Det är inte krögaren där vi äter utan en annan entreprenör. Krögaren här, är inte direkt orolig för konkurensen. Den nya restaurangen skall tydligen ha fiskrätter från 400:- och uppåt!!!???

Efter lunch seglar vi i väg mot fastlandet. Vi sätter en kurs lite norr om Kråkelund. Det blir spinnaker hela vägen ända in till Vippholmarna. Skön segling äntligen utan kryss. Vi hittar fint berg med kvälls-sol och fint lä. Bad i 20° vatten. Endast fem båtar i hela viken.