Vippholmarna – Trässö – Skogsbirkskär

Lördag

 

IMG_3671
Det lutar visst lite grann…

Stark ostlig vind 6-9 m/s och grov sjö men till slut kom vi till Trässö där det var tomt och öde, jag tror vi såg 4 båtar där allt som allt.

Vi hittar snabbt ett bra ställe att lägga till på, en egen liten vik mot ett berg.

Vi badar med maneterna och småfiskarna i det klara vattnet, det är bara 19 grader så det blir snabba dopp. På kvällen tänder vi grillen på berget men vi äter i båten eftersom det inte är bara i masten vinden viner.

På kvällen sätter Reidar en bröddeg som får jäsa över natten.

 

Söndag

Samma starka ostvind, samma grova sjö. Vi hissar på i leden vid Jungfruskär och åker vidare norrut. Vi roar oss med att se vilket det finns mest båtar av, svenskar eller turister… vid Idö står det 8-6 till tyskarnas båtar men då märker vi att vi inte håller räkningen längre- den höga sjön gör att vi koncentrerar oss helt på att segla, mest Reidar som ser till att vi kommer dit vi ska- själv sitter jag och håller i mig och önskar att jag var någon annanstans…

Eftersom ingen av oss varit i Stugviken passar vi på att åka in och se hur där ser ut, innan vi fortsätter mot Olsöarna, där saktar vi ned lite och tar lite lunch under gång- blåbärssoppa och hembakt bröd med ost och skinka.

Vi susar förbi Kättilö, Håskö och Väggo och stöter på en gammal bekant- Briggen Tre Kronor som kommer från Fyrudden, och i höjd med Mansö rullar vi in och tar ner seglen för att hitta ett bra ställe för natten. Först åker vi till Kupa Klint, där ligger två båtar längst in i viken men det är inte riktigt lä så vi åker vidare, först till Hamna som är fågelskyddsområde en del av sommaren, där ser ok ut men vi åker ändå till Svensö och kikar hur där ser ut, längst in i viken kan funka, men vi ser samtidigt en ö bakom, Skogsbirkskär som visar sig vara en riktig liten pärla. Vattnet mellan öarna i den lilla naturhamnen är så klart att vi ser bottnen.

 

IMG_3664

Vi hör hur vinden dånar på andra sidan ön och när vi gör en ö upptäcksfärd på kvällskvisten ser vi hur stora vattenkastader bryter mot grunden bortåt. Den lilla ön är ganska kuperad och skogbevuxen, på andra sidan finns det fina släta klippor att ligga vid vid annan vindriktning.

IMG_3666