Lighthouse sjökort – Update 3

Jag hade egentligen lagt ner rapporteringen om Lighthouse sjökort men det har tillkommit lite mer info.

Raymarines support ringde och förklarade lite mer om det som de svarat i mail. Sjöfartsverkets sjökort har 3 och 6-m kurvor medan Hydrographicas kort har 2 och 3m kurvor. Detta gör som jag skrev tidigare att i dessa områden fylls allt vatten utanför 2m kurvan med ljusblått ända upp till oändligt. Därav de ljusblå rutorna. De har ingen lösning på det nu och vill inte göra handpåläggning på korten med risk att det blir något annat missvisande i dessa områden. (Vitt vatten från 3m-kurvan). Jag kan köpa det men Navionics har klarat att lösa det. (Min kommentar)

Jag frågar också om varför korten är så långsamma vid panorering och zoomning.

Jag erbjuds att prova en ny utgåva av korten där man snabbat upp kart-motorn och det skall flyta på bra. Man lovar att lägga på ett Europa-kort (Nytt område) på mitt konto. Det låter ju lovande och skall bli spännande att få prova!

På kvällen provar jag att ladda ner dessa kort. Men det går inte!

Jag får samma fel som när jag ursprungligen köpte korten. Som flera köpare haft problem med.

Jag mailar supporten och berättar detta och tänker att det fixar de till i morgon. Nästa dag inget svar så jag provar att uppdatera igen. Samma sak. Provar därför att uppdatera de kort jag ursprungligen köpt, Sverige/Danmark. Nu är det samma problem med de korten också, så just nu kan jag inte ladda ner några kort alls!

Jag får senare mail-svar från Raymarine som berättar följande: Då jag ursprungligen köpte korten och detta problem uppdagades så fick jag ett nytt kort skickat hem. Det vart felaktigt registrerat på en annan person på Raymarine. Nu lyckas man inte registrera om kortet på mitt konto och den andra personen på Raymarine har nu semester.
De postar ett nytt, tredje kort, till min hemadress.

Men vad hjälper det när vi sitter i båten 287M från vår brevlåda???

Kanske kan vi använda Lighthouse sjökort nästa år 🙁

Relaterade inlägg:

2022-07-05 Köp inte Lighthouse Sjökort!
2022-07-09 Lighthouse Sjökort – Update 2.

3 svar till “Lighthouse sjökort – Update 3”

 1. Hej!
  Nyfiken på hur det har gått. Jag har köpt en Axiom 12 utan sjökort och funderar på vilket kort jag ska välja. Spontant tänker jag att Lighthouse skulle vara bäst för Raymarine, men dina inlägg gör mig tveksam. Har du testat deras senaste version?
  Med vänlig hälsning,
  Jens

  • Jag vart ju lovad att testa deras nya kort som skulle vara över hela Europa. Det skulle ha en ”ny kartmotor” som skulle göra det mycket snabbare. Inte lösa problemet med de blåa ytorna.
   Raymarine Strulade till det så att varken det eller mina köpta kort gick att uppdatera. Europakortet drogs tydligen tillbaka och Raymarine skickade ett nytt kort hem i brevlådan. Det var vi inte hjälpta av där och då. Flera hundra sjömil hemifrån.

   Jag har senare haft mailkontakt med Jim McGovan i USA som kör ”Raymarine Live” på YouTube. Han svarade:

   I just downloaded the LightHouse Chart from Sweden and I think I see exactly what you are asking about.

   There are many areas of the chart where it looks as if there is a detailed inset chart laying over the top of the LightHouse chart, and the blue colorization spills over.

   The depth colorization is not able to be controlled within those areas. They are also seem to have very straight horizontal and vertical borders, making them easy to spot.

   I grabbed several screen shots of this and I am forwarding them to the team that develops our cartography. Hopefully our team in Sweden has reported this already, but hopefully we can get more attention to this issue with me bringing it up to.

   I really appreciate you watching the Raymarine Live show, for participating, and for bringing this issue forward.

   I will try to keep you informed as I hear about progress towards resolving it.

   Best Regards,

   Jim McGowan

   Så där är vi just nu. Långsamma att panorera och Zoma. Och felaktiga blåa färger där det finns specialer.
   Raymarine Sverige tycker man skall ställa djupen till 2m, 3m och 3m i inställningarna. Då får man mörkblått till 2m och ljusblått 2-3m och resten vitt. Lätt att missa en 3,1m då.
   Så vill inte jag ha mina kort så därför har jag fortsatt med Navionics.
   / Reidar

   • Hm, jag kan leva med djupinställning då jag bara går en meter på djupet, men att plottern laggar vill jag verkligen inte! Det kan inte vara så att satellitbilderna tynger Lighthouse? Visst är det valbart om man vill ladda ner dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*