Hemfärd med förhinder

söndag

Efter frukost så startar vi färden mot Ameronas nya hemmahamn, Kvarnviken. Vi tuffar sakta genom Vaxholm och vidare mot Stockholm och Danviksbron. Inte många båtar ute nu. De ända vi möter är några Vaxholmsbåtar.

Vi ropar upp Danviksbron på VHF kanal 12 och lovas broöppning innom kort. En halvtimme senare är vi på väg genom Hammrby-kanal på väg mot slussen. Slussen står öppen men Skanstullsbron måst öppnas också. Efter ytterligare en halvtimme är vi igenom slussen. Det har blivit rutin även för Ewa nu. Fendrar och linor stuvas undan.

Vi ropar upp Liljeholmsbron på samma VHF-Kanal. ”Jag öppnar bron när ni kommer fram” lyder svaret. Så vart det nu inte riktigt utan ytterligare väntan. Strax efter 15:00 är vi igenom. Nu är det bara Nockebybron kvar. Vi anropar på VHF men får inget svar. Ewa ringer till brovakten men kommer till mobilsvar???!!!

Vi provar igen på telefonnumret men samma mobilsvar. Konstigt! Vi vill ändå meddela att vi är på väg och räknar med öppning kl 16:00. Sedan är det stängt till 19 p.g.a trafiken.

Jag ringer igen och lämnar ett meddelande på mobilsvaret. Efter en stund ringer telefonen och det är brovakten som vaknat till. ”Det här är segelbåten Amerona som önskar broöppning klockan 16”. -”Det går inte”! svarar brovakten. ”Det måste förbeställas en timme innan”. -”Det framgår inte av er hemsida”, svarar jag.

-”Ja den är nog inte uppdaterad, men nu är det lågsäsong och då måste man beställa en timme i förväg. Föresten är det ingen mer broöppning i dag. Och vi hade ändå inte hunnit dit till 16”.

”Men alla andra broar och slussen har lågsäsong till den 14 april” försöker jag. -”Ja dom tillhör Stockholms Hamn, det gör inte vi. Jag får i alla fall inte öppna bron efter 16”.

-”Finns det något fartyg som skall ha öppning under eftermiddagen eller kvällen” försöker jag. Det slutar med att någon broöppning blir det inte. Med förra båten kunde man komma under bron längst in efter Nockebylandet. Visserligen böjde sig antennen men det gick. Nu är masten en meter högre, 16,5m så det går ju inte.

Det är bara att bita i det sura äpplet (Förb….ade Bro…vel.) och segla runt hela Ekerö och Färentuna. En omväg på ca. 25M.

Efter färjan vid Slagsta provar vi att hissa segel. Det blåser 7m/s och vi kommer att få halvvind och senare slör. Det kanske går på 4 timmar?! Vi tar ett rev då vi inte har riktigt trim på rigg och segel men vinden mojnar och vi slår ut revet. Motor genom Bockholmssundet och sedan segel.

För att göra lite roligt av den tråkiga omvägen så föreslår jag att vi skall prova genakern. Efter mycket strul med att få in den i strumpan så kommer den äntligen upp. UPP OCH NER! Samtidigt vrider vinden emot och avtar.

Nu är inte humöret på topp men motorn går ialla fall bra. Och även autopiloten fungerar klanderfrit. Faktiskt bättre än den förra SPX5 som satt i Cavella. Det skymmer och börjar regna lite. Vid 22-tiden lägger vi äntligen till i hemmahamnen Kvarnviken.

Det var inte så här hemfärden var tänkt at bli…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*