Båtfix under försommaren

USB-uttag i förpiken

Vi har saknat ett USB-uttag i förpiken. Eftersom vi båda sover där så ville vi även kunna ladda telefon eller surfplatta där. Ett sigg-uttag från Hjertmans löste det.

Artikelnummer: 5452-57

Skärmavbild 2016-07-03 kl. 23.06.13

Kapade sladden till lampan och kopplade in uttaget.

IMG_3254

Laddkabeln går att stoppa ut genom hålet i dörren så går dörren att stänga.

IMG_3255


Kickstång

Det har varit tungt att skota storen. Den är ju takskotad så det bidrar naturligt vis. Men kickstången har en gasfjäder som är stenhård. Hittade en artikel om att byta gasfjäder här: Johanna Rose. Vilket inspirerade till att kanske byta till en mjukare fjäder. Efter att ha tittat i Selden-kataloger fann jag att det vanligaste var 650N, 1200N och 2500N. Jag gissade att det var den sistnämnda i vår kickstång. En dag tog jag och plockade isär stången och efter lite lirkande fick jag ut fjädern. Stången är delvis ett hembygge då den antagligen inte hade någon gasfjäder från början. En bit av en förstagsprofil låg instoppad innuti.

IMG_3353

Efter en tur till Benns så hade jag med hem en 1200N gasfjäder av deras egen modell. Hälften så dyr som Seldens. Det vart mycket bättre och lagom lätt att skota och bommen hålls uppe tillräckligt hårt.


Skotskena på taket

Planen har varit att skaffa en överlappande fock som skall skotas på taket. Efter att ha rådgjort med min seglarkompis som också har en Linjett 35 så fick jag inspiration att sätta dit skenor och travare. De var sedan länge inköpta via Blocket till ett mycket fördelaktigt pris från ett avsomnat båtprojekt.

Efter att ha demonterat innertaken längst ut kom jag åt att försänka bultar till skenorna. Ett 50mm hål sågades i det undre skiktet och en 45mm bricka lades under varje bult. 11st gav ett cc på 75mm vilket kommer att hålla. Alla öppna ytor förslöts med Epoxi.

IMG_3305

Travarkontroll i änden och så passade jag på att byta teakräckena till rostfria.IMG_3335

Harken råttor på taket för att justera travarna.IMG_3329


Pentrypumpar

Båda pentrypumparna var dåliga och den ena hängde löst i slangen. Förra ägaren nämnde att detta var något som stod högt upp på ”Att-göra-listan” om hade hade behållt båten. Två Jonsonpumpar monterades under vasken på samma plats som tidigare. Ganska med det samma började den ena att starta med några sekunders mellanrum. Den byttes ut av Hjertmans. I midsommarhelgen började den lika dant igen. Inget läckage finns så det måste vara backventilen inne i pumpen som inte tätar. Inline-filtret såg lite skumt ut och var fullt med brun gegga. Det visade sig att filtrets punktsvetsar rostat sönder på en och en halv månad!!??

IMG_3373

Sedan har det kommit in fullt med skräp i pumpen och fastnat i backventilerna mfl. ställen. Filtret ersattes av Martec där det var inhandlat och vi kunde konstatera, med en magnet, att inte heller det nya filtret har rostfria svetsar. Et kvalitetsfel som Jonson-pump får ta tag i.


Storskotskenan

Hade bara 3x utväxling och det var för lite för att Ewa skulle klara att justera travaren. Efter lite funderande så skulle det ju inte vara så svårt att öka till 4x. Bara att byta block på ledvagnen och sedan nytt fäste för linan i skenans ände

IMG_3385

Lätt fixat med ett clips i en av bultarna.

Men…

…alla bultar satt som berget och gick inte att få loss. Några gick av. Efter mycket meckande så var några utbytta. Bortborrade och omgängade. Blocken längst ut hade delvis skurit och några trissor var trasiga. Efter mycket funderande beställde jag ett par Harken-block som jag modifierade.

Skruven längst ut på skenan, som var en spårskruv, fick sågas till två parallella kanter i huvudet och dras bort med stor skiftnyckel. Nu gick även travaren att ta bort och jag kunde byta Rollink-kedjorna.

rolllink_6056

Nu går ledvagnen mycket lättare att justera.


Löst flygande TV

Förra ägaren hade monterat en liten TV i ett av skåpen i salongen. Den satt emellertid inte fast riktigt. Lite dubbelhäftande tejp hade redan lossnat. Vi har tills nu knölat in några kopock-kuddar när det var dags för segling. Så kunde vi inte ha det. På Kjell o Co fanns rätt fäste. En plywoodskiva fick styva upp allt ihop

IMG_3376

och en gummilina som lätt kan lossas håller TV;n på plats under segling.

IMG_3375

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*