Ny besättning

fredag

“I dag kommer Pelle med båten, I dag kommer Pelle med båten ? ” Så sjöng Tjorven i filmen från Saltkråkan. Jag får väl sjunga “I dag kommer Ewa med pendeln…”.

Sattsar friskt med gennaker som sedan byts mot spinnaker på färden norr ut. Snart dör vinden helt och det blir motor. Jag stannar vid Brandalssund för bad vid lunchtid och får sällskap av klubbkompisar. 23º i vattnet. Skönt!

Avpassar tiden upp mot Södertälje Sluss och Broar. Det är begränsat öppethållande i slussen på grund av den lastbil som körde in i motorvägsbron för några veckor sedan. Ökad trafik genom Södertälje gör att det är färre slussningar.

Jag har ändå läst på så 18:30 skall vi slussa och 19:00 skall Mälarbron öppnas.

Ewa och kusin Mona kommer med pendeln nästan ända ner till gästhamnen. Jag har hunnit tanka och köpt en glass innan de dyker upp.

Vi ser att vi hinner slussa redan 17:30 sedan får vi vänta en timme, på broöppning, vid långa bryggan på Mälarsidan. Då rullar det ett meddelande i ljusskylten: “All slussning är inställd på grund av fel på Mälarbron”. Är det inte typiskt! Det spelar ingen roll hur noga man planerar sin slussning och broöppning. Det är ALLTID något strul i Södertälje. Mälarbron har tydligen svällt i värmen så den ej går att stänga efter förra öppningen. Ytterligare mer trafik på slussbron.

Strax före 17:30 kommer dock ett nytt meddelande att det blir slussning. Efter en timmes väntan på Mälarsidan, då vi smaskat i oss lite halomi och champagne till besättningen, så blir det då äntligen broöppning.

Efter lite motorgång sätter vi spinnakern med kurs upp mot Björkö – Birka. Min kusin har aldrig seglat med spinnaker men tycker det är häftigt.

Sen middag väl framme på Björkö. Ganska mycket båtar vid bryggan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*