Nya kranar

Byte av kranar i kölsvinet

En kran i kölsvinet har redan tagits bort. Den var intaget för toaletten och när jag satte in elektrisk toalett förra året så behövdes inte intaget längre.

Kvar i kölsvinet är intag för sjövatten och utlopp från vasken. Som också är utlopp för länsen till duschutrymmet. Det är en klar fördel att dessa två är på varsin sida om kölen. Annars är det stor risk att det man släpper ut ur diskhon kommer till baks in i vattenintaget.

     

Den ena var trög att manövrera och båda hade många år på nacken så jag bestämde mig för att byta båda. Helst vill jag använda alla delar i komposit från Trudesign som klarar en infrysning och inte riskerar att korrodera men nu fick jag inte tag i alla delar som behövdes så det fick bli rostfritt.

När man tar bort den gamla kranen kan man göra på två sätt. Antingen skruva av kranen från bottengenomföringen eller som här från vinkeln och sist skruva bort muttern från genomföringen.

Det andra sättet som bara brukar ta någon minut är att från utsidan knacka i en träplugg i genomföringen och sedan med en hålsåg i lämplig dimension såga bort flänsen på utsidan. Man väljer en hålsåg som invändigt har samma diameter som genomföringen har utvändigt. Sedan gäller det att sätta borren i centrum av träpluggen.

Sedan slipade jag lite på insidan och lade lite epoxi-spackel för att få en plan yta för muttern. En träplugg med tejp i hålet och sedan lite egenblandat epoxi-spackel runt om.

Allt under durkarna kommer att målas i sommar när det är varmt i vattnet. Nu var det bara att skruva ihop alla rörbitar. Jag använder gängtätning och lingarn. Aldrig gäng-tejp! När man är ensam och ingen kan hålla emot på insidan så får man vara lite påhittig. Skruvmejsel och lådan med hylsnyckelsatsen kilades fast och utifrån kunde jag skruva på bottengenomföringen som invändigt har ett par klackar som man kan få tag mot.

Jag passade på att flytta upp vattenfiltret på sjövattenintaget, till över vattenlinjen då det finns en risk att filtret av plast går sönder och börjar läcka.

Handtaget på den ena kranen fick bockas om för att få plats under durken.

/ Klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*