Skärgårdshelg

onsdag

Måndag och tisdag har ägnats åt att bunkra och handla. Fick också göra en reparation på solpanelens kabel efter att förtöjningslinan fastnade i den vid senaste tilläggning.

I dag fick jag den nya spinnakern från Boding Segelmakeri. En seglarkompis var och hämtade sitt nya storsegel och passade på att ta med min spinnaker. De hade kommit i samma leverans. Va roligt nu när vi skall skärgårdssegla i fyra dagar.

Allt är förberett och vi har chans att komma i väg tidigt då jag kommer på: ”Broarna. När tusan öppnar alla broar”? Vi har ju fyra broar att passera om vi skall gå ut via Hammarbyslussen. Vi kollar på nätet. Nockebybron har INGEN öppning klockan 16, 17 eller 18. Och 15:00 hinner vi inte till med all vilja i värden. Suck! Ewa ringer ändå och kollar med Hammarbyslussen. ”Vi kör lördagstider i dag. Dag före helgdag”. Nockebybron kör sitt eget race och tillhör Trafikverket och inte Sjöfartsverket eller Stockholms hamn.
Så då är det ingen brådska. Vi kommer ingen stans före 19. Vi packar båten i lugn och ro och passar på att öppna bagen till spinnakern. Den skall ju också in i ”strumpan”.

 

Så plötsligt får Ewa se ett nytt storsegel hissas upp, tvärs över hamnen. Det måste vi ju kolla! Ser bra ut och Lasse kan nu byta ut det gamla som hängt med i 18år. Bra i och för sig men nu var det nog slut…

Plötsligt får vi brottom. Min nya armbandsklocka (185:- på Ur & Pen) går plötsligt 30 minuter efter. Det är dags att åka mot Nockebybron. Vi får öppning nästan prick 19 och gasar på mot nästa bro som är Liljeholmsbron. Den öppnar en gång per timme och företrädesvis halva timmar. Det blir svårt att hinna dit på 30 minuter. Men vi får se. 19:25 tar vi kontakt via VHF och meddelar var vi befinner oss och ungefär ankomst.
När vi är inom synhåll så ser vi att bron är öppen. Vi kommer inte hinna…

Bron går ner när vi är några hundra meter i från. Vi försökte i alla fall. Nu visar det sig att det finns ingen stans att lägga till för en timmes väntan. När vi gjort ett försök mot ledverket och insett att det inte var någon bra ide om man är rädd om båten, så går bommarna ner uppe på bron. Ny broöppning???!!!

Tack Liljeholmsbron! Strax är vi nere vid slussen som öppnas ganska omgående. Efter ny broöppning inne i slussen, Skansbron är det nu bara en bro kvar. Danviksbron. På grund av någon kollektivtrafik-grej så öppnas den bara en gång per timme. Minut 38! Vi fick vänta 10 minuter och träffar en gammal seglarkompis från Smaragd-tiden som nu seglar Arcona 370.

Efter två timmar för motor, då Ewa lagar (värmer) lasagne, kommer vi till ”vår” svaj-vik före Vaxholm.

Värmaren har gått den sista timmen och det är skönt att krypa ner i en varm koj…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*