Amerona vinterjobb

.

lördag

Nu står Amerona på land men är inte riktigt färdig för vintern.

Pga sjukdom så har vinterrustningen kommit lite efter. Jag fick god hjälp av många seglarkompisar men framför allt Ewa med både avmastning och upptagning medan jag själv låg på sjukhus.

Tack alla!

Nu har hon i i alla fall blivit konserverad både i motor och vattensystem. I toaletten som spolas med sjövatten har jag kört i frostskyddsmedel. Inte vanlig Glykol som både är miljöovänligt och kan skada gummipackningar i toaletten, utan Propylene-glykol som är bättre. Alla vattensystem är tömda med hjälp av min impellerpump. Det är en Biltema-pump monterad på en liten plyfa-skiva och sladd till cig-uttag.

Först spolar jag färskvattnet i dunkar, för att kunna köra i motorn (Eftersom det inte vart gjort i sjön i år) sedan spolar jag tanken tom. Därefter kopplar jag pumpens sugslang till VV-beredarens dräneringsslang som mynnar i kölsvinet och öppnar alla kranar och duschmunstycken. Sedan får pumpen suga tills det är tomt. Därefter lossar jag alla slangar på pentrypumparna. Både in och utlopp.

 

Motorn

Eftersom inte oljebytet vart gjort i sjön så försöker jag köra den lite varm med det vatten jag sparade i dunkar. Därefter sista 5 litrarna med frostskyddsmedel. Motorn vart aldrig riktigt varm så det tar tid att suga ur oljan. I år har jag investerat i en bra och enkel oljefiltertång från Biltema. Rekommenderas!

I våras hade jag misstanke om vatten i drevets olja så det var lite spännande nu att tappa ur oljan från drevet.
Den såg ut så här

Efter två veckor på arbetsbänken kan man nu se vatten längst ner i flaskans botten. Så där behövs en insats. Jag köpte packboxar och oringar redan i våras ifall något akut skulle behöva göras under sommaren. Jag har gjort en sådan renovering tidigare på förra båten.

 

Teakdäcket

Teakdäcket börjar bli lite slitet efter 27 år, så där hade jag egentligen årets vinterjobb.
Tanken var:

 • Bygg ett båthus
 • Ordna med gångbrädor på sidorna så man når in över däck
 • Tag bort gammal nåt
 • Fräs djupare nåt-spår
 • Slipa däcket
 • Ny nåt

Jag hade förberett med en liten smidig handöverfräs och ett speciellt skärstål till nåten för Fein multimskin

Nu blev hösten inte som tänkt med en sjukperiod så detta får vänta. Jag skall i alla fall åtgärda de ställen där nåten har släppt.

Så nu ser planerna för vintern ut så här:

 • Flytta ut fronten i instrumentpanelen ovan ruffluckan
 • Ny logg-lod-tempgivare Airmar DST800
 • Förbättra landströms delen
 • RF handtag i bakkant på sprayhooden
 • Sjövattenfilter på motorn
 • Måla stuvfacken bak
 • Byta packboxar i drevet
 • Översyn av teakdäcket
 • Ny brytare för lanternorna Allt-i-ett vridomkopplare

 

Vi får se vad som blir gjort…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*