Lantern-omkopplare

.
söndag

Jag har tidigare bytt ut lanternorna mot LED. I masttoppen en SuperNova Tri Color

 

och på masten en modell från Hjertmans.

För att tända de tre olika karaktärerna: Segling, Motor, Ankring så fodrades en brytare till-från-till, som följde med topplanternan eftersom den har en tvåledare där man polvänder ledarna för den ena eller andra karaktären. Sedan en separat brytare för mastlanternan vid motorgång. Så skulle dessa kombineras för de olika karaktärerna.
Ibland vart det fel, oftast rätt. Jag började fundera över ett vred med 4-lägen: 0/Av, Ankring, Segling, Motor.
Klockrent. Ingen kan göra fel.
Vad behövdes då? Jo en vrridomkopplare med tre separata kontakter. Alltså 15 stift. Efter en del letande så hittade jag till slut en sådan på Elfa. Det var först svårt att förstå funktionsbeskrivningen då den finns i många varianter. En ratt, en plint och en bit 6-ledar kabel.

 Vridomkopplare 135-49-660  507:-
 Pekratt 300-92-569     10:-
 1m Styrkabel 6×0,5 155-74-033     23:-
 Kopplingsplint 6p 148-31-263     27:-
 Summa ink. moms:  709:-

Jag har tidigare modifierat el-panelen och tagit bort Volt och Ampere-mätarna och ersatt med en plåt med plats för 3 omkopplare.

Nu gjorde jag en ny plåt igen av aluminium som jag lackade svart, gjorde hål för brytare och lysdioder.

Lödde ihop dioder och några motstånd och kopplade in 6-ledar-kbeln.

Vid provkörning på bänk så fungerade det inte. En lysdiod var trasig. Efter byte. Samma sak. När jag studerar mitt schema så ser jag att ett av motstånden har jag kopplat fel. Efter ytterligare ett byte och lite omkoppling fungerar allt. Det är nu klart för inkoppling i båten.
Efter att ha lossat kablarna från mastfoten ifrån panelen så monterar jag det nya och monterar plinten mot skrovsidan. Sedan är det bara att koppla in kabeln från mastfoten.

När jag har kopplat klart sätter jag i säkringarna och provar att lysdioderna i alla fall fungerar. Nästan klart.

Återstår bara någon form av märkning. Jag minns att det fanns bokstäver och symboler som man “Gnuggad” fast. Mera letande på nätet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*