Plastreparation

.
lördag

Vi hade en grundstötning för några år sedan vilket fodrade lite plastning i kölbalkarna. Men jag har senare hittat ett ställe som vi missat. Det är skottet akter om toaletten som släppt i plastningen inne i sjögarderoben. Man kan se att hela plastningen släppt från skottet.

Slangarna delades och veks åt sidan och sedan sågade jag bort plasten med feinsågen.

Därefter så slipade jag med bandfilen som är suverän i trånga utrymmen.

Jag använder alltid epoxi till sådana här jobb. Vidhäftningen är överlägsen polyester. Jag har sparat ett par dunkar som det varit West epoxi i. Men nu fyller jag dem med Biltemas Epoxi

Sedan är det enkelt med pumparna att dosera eller så använder man en liten våg. Med West är det ett pumptag i respektive dunk medan Biltema omräknat, som skall blandas 1:2, blir 1-pumptag bas och 2,5-pumptag härdare.

Jag förtjockar den första blandningen med West 403 och microballonger och spacklar en hålkälsfog mellan skott och botten. Efter någon timme lägger jag på 6 remsor med väv.

Efter en veckas härdning, det första dygnet med lite värme är det dags att skära rent och slipa lätt inför vidare målning.

2 svar till “Plastreparation”

 1. Hej. Kom över din intressanta sida när jag forskade lite om roder och rorkult. Vi har en Linjett 32 med ratt och funderar på att konvertera till rorkult som vi såg att du gjort. Till att börja med har jag ett par frågor som jag hoppas du har lust att svara på. Vilken diameter har din roderaxel (eller vad det heter) som du monterat rorkultsbeslaget på samt vilket fabrikat använde du?

  Tack på förhand. //Niklas

  • Ursäkta sent svar.
   Roderaxeln är tjockare nertill och avsvarvad upptill. Men jag har inte riktigt koll på dimensionen men tor att det är runt 30mm kan kolla exakt om du vill.
   Allt köptes från Rosätra. Det visade sig att båten haft rorkult från början. Detta eftersom det fanns ett fäste för en autopilot i ena kistbänkslocket. Sedan säger min seglarkompis som också har en 35;a att roderaxeln/hjärtstocken ser annorlunda ut om man har ratt från början.
   Mycket bra beslag finns annars på Jefa
   https://www.jefa.com/products/tiller/tiller.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*