Högholm – Stegeborg

.

måndag

Jag hade önskat mig att få komma till Stegeborg för att se hur där ser ut. Det är fortfarande kraftig västvind och när vi får upp ankaret ser vi att vi haft ordentligt fäste, med ankaret kommer en stor klump blålera upp som tar en god stund att få bort med hjälp av båtshake och spolning.

Vi går för motor mot Stegeborg i frisk väst-vind. Stundtals upp mot 17 m/s men ofta runt 15.

I både gästhamnsguiden och i vår hamnbok står det om Stegeborgs gästhamn att man ligger bra i alla vindar utom N och att det ska finnas 70 alt 40 gästplatser beroende på vilken av böckerna man läser i. När vi kommer fram bli vi därför lite förvirrade, det finns en brygga med gästhamnsmärke på som har Y bommar på inresidan och bojar på yttre. På sidan med bojar ligger innerst en jättestor motorbåt, två gästande segelbåtar och en mindre motorbåt som också ligger långsides. På Y bomssidan ligger också en stor motorbåt långsides längst in och de fyra lediga y bommarna är alla märkta som reserverade platser….!?!

Vi åker ändå in på den sidan y bommarna är, vi har stark sidvind och allt gungar, när vi konstaterar att vi nog måste ta en plats med boj ropar en kvinna från en båt och säger att vi nog kan ta platsen bredvid dem för de som hyrt den platsen har sålt sin båt… De hjälper oss att komma in, kvinnan med aktertamp för att hjälpa Reidar och mannen tar emot i fören- jätteskönt att få hjälp i det läget- jag hade aldrig klarat av att landa båten själv i dag.

När vi kommit i ordning lagar vi till hamburgare och pustar ut en stund innan vi går i land för att kolla hur det är här och för att besöka attraktionen här, slottsruinen Stegeborg, hamnkrogen, glassstället och hamnen.

Ruinen har anor sen före 1300 talet då den uppfördes för att skydda den på den tiden viktiga staden Söderköping. Slottet belägrades av Gustav Vasa och hans son Johan III föddes där och byggde om borgen till ett slott. Numera är det bara tornet som står kvar, och det kunde man också gå upp i och se ut över landskapet och den dånande sjön därutanför. Man får ta fram lite av sina historiekunskaper och fantasi för att förstå hur det en gång var att bo här. Utanför ruinen finns resterna av en fruktträdgård och en liten ört och blomsterträdgård nere vid vattnet.

Efter slottsbesöket blev det glasserian som besöktes, god glass i våffla avnjöts i lä på uteplatsen till slottsrestaurangen innan vi tog en promenad och tittade i hamnen, som har fått nya bryggor på många ställen. Det finns många stora motorbåtar i den här hamnen.

På kvällen äter vi en lättare middag- löjromstoast i restaurangen och planerar för vår morgondag och vår segling mot Oxelösund.

Reflektioner efter mitt första besök på Stegeborg och deras gästhamn:

Fräscht och nybyggt servicehus med egna duschbås och separata toaletter. Restaurang med bra service, god mat och fräscha lokaler och stor uteplats med brygga. Sopsorteringsanläggning med flera olika fraktioner men det jag uppfattade som huset hushållsopan skulle samlas i var stängt. Betalningen gjordes i en automat och man uppmanades att sedan placera kvittot synligt på båten, men var och hur placerar man ett papperskvitto på en segelbåt när det blåser runt 8 sek? Det fanns ingen personal på plats och ingen information om vem, vart man skulle ringa om man behövde hjälp. Jag undrar lite hur 40 gästbåtar ska få plats på bryggan när mer än hälften av platserna är långtidsuthyrda. Ändå kan jag rekommendera ett besök här, jag ger gästhamnen betyget ++++. En mindre blåsig dag är det ett jättefint ställe att landa på…

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*