Amerona i skärgården – dag 8-11

.
torsdag

Eftermiddagen börjar med trafik-kaos. Vi startar från Järfälla vid 17-tiden och vår ”trafik-app” lotsar genom Stockholmstrafiken på de mest förvånande vägar. När vi äntligen kommer ut på 222;an så släpper trafiken och vi kommer till båten på En timme och trettio minuter. Puh!

Vi packar och tankar och fyller avsaltat vatten vid servicebryggan. Sedan får vi sträckbog och slör ut mot norra Nämdö. Vi snirklar oss norr ut mellan fina öar i slör 4 m/s. Vi tar natthamn på N Runmarö i en svajvik.

En dag med härliga kontraster: I morse kl 07 promenad i skogen på Järvafältet, sedan trafikkaos och avslutar i en härlig svajvik på Runmarö.


fredag

I dag skall vi träffa en klubbkompis som kommer i motorbåt från hemmahamnen i Mälaren. Vi sammanstrålar på Bockö-Storö i en av de populära vikarna. Bad 20°. Gemensam middag och trevlig kväll.


lördag

I dag skall vi segla till Stora Nassa. Det är ca 10M. Det börjar med kryss i 3-4m/s och blir sedan en sträckbog ut till Nassa. Magnus är före i motorbåten men inväntar oss för hjälp med tilläggning. Han är ju ensam. Vi hittar fint berg på Bodskär, precis vid inloppet till arkipelagen. Vi har lite svag vind från OSO som drar runt udden och det svalkar skönt. Bad 22° och senare gemensam middag.


 

söndag

Vi vaknar med lite kluck i aktern. Vinden skulle enligt alla prognoser vara SO men den är NO så vi har vind i sidan. Magnus vill gå tidigt då han skall ända hem till Mälaren. Vi hjälper han iväg.

Vi själva har en stor sten i lä och nu har vi lovartstampen runt en sten 30m bort. Det blir svårt att släppa den och sedan hinna på i stäven utan att krascha i stenen i lä. ”Vi får offra en bergskil”. Vi skiftar förtamp till en kort som vi kan släppa från däck och låta löpa i kilen. Innan vi släpper loss så inser jag att jag kan hinna få ur kilen och hinna upp på däck. Allt går bra och vi kommer iväg utan skråmor på båt eller besättning.

Vi sätter kurs ner mot Rödkobbsfjärden och hissar spinnakern. Det är fortfarande NO fast alla vädersaiter säger SO. Det gör nu inget eftersom vi bär spinnakern ända ner till Stavsnäs.

Efter Eknösundet ser det ut så här på plottern. Många har AIS nu

Där kommer SO-vinden.

När vi kommer ner till Kalvholmarna utanför Småängsviken så skall vi tömma toatanken i den flytande tömningsstation som finns här.

DÅ STARTAR INTE MOTORN!

Vi har ju haft problem med startknappen men den är ju bytt. Nu går inte motorn ens runt. Jag går ner och lyfter på dynor och luckor för att kolla batterierna. Jag kopplar på multimetern och Ewa får prova att starta. 5V i batteriet under startförsök. Jag skall ha en startkabel ombord så man kan koppla samman förbrukarbatterierna och startbatteriet, men hittar den inte. Jag tar två åskledare och försöker koppla ihop batterierna med dem men motorn orkar inte runt.

Då tar jag bort kompressionen i alla cylindrar i förhoppning att motorn skall orka runt. Till slut så får vi igång den.

Väl inne i viken och förtöjda gör vi lite fler starttester. Jag håller stoppreglaget ute och kör startmotorn. Ewa kollar multimetern. 3V i batteriet under belastning. Nu vet vi iallafall vad som är fel. Vi tar ett dopp i 23° vatten innan vi sätter oss i bilen hemåt.

Ytterligare en fin helg i Stockholms Skärgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*