”Semester” på gång…

.
måndag

Dagarna innan avfärd för årets längre segling sniglar sig fram. Ewa jobbar några dagar till och jag passar på att göra lite små-jobb. En dag går åt till att göra lite service på vinscharna. Det är ett par Andersen 46;or. Jag hittar inga serviceinstruktioner på Andersens hemsida då de är lite äldre, men hur svårt kan det va´?

Jag utrustar mig med en hink, en dunk lacknafta, lite trasor och en pensel. Fett och olja finns redan i båten.

Jag börjar med att ställa nedgångsluckorna mot mantåget ifall jag skulle tappa något så hindrar det att gå överbord. Sedan börjar jag uppifrån med en liten skruv, en låsring som man har ett specialverktyg till.
Därefter tas stora trumman bort. Sedan var det bara att jobba sig nedåt med lager och drev.

Tillslut är det bara stommen kvar.

Allt rengör jag i hinken med pensel och lacknafta. Lacknaftan dunstar fort då det är 32º varmt och 26º i vattnet. Det blir många bad mellan de olika delarna.

Allt sätts ihop i omvänd ordning med nytt fett och lite vantskruvsolja på låsklaffarna (som inte skall ha fett).

I denna värme orkar jag inte mer denna dag utan tar kväll.


tisdag

I dag ger jag mig på att slipa och fernissa pentryskivan. Detta skall göras lite mer seriöst under kommande vinter så det blir en snabbvariant nu. Jag skruvar bort locket till kylboxen. Det kan jag slipa och lacka hemma.
Jag har med mig Festolen med slang och dammsugare. 320-papper blir bra. Jag handslipar i hörn och runt kranarna.
Dammsuger och våttorkar. Lika varmt i dag som i går så det torkar snabbt. Denna temperatur är inte idealisk för att fernissa och jag hade inte någon förtunning med mig. Så det blir snabba puckar att lägga på fernissan.

På onsdagen fernissar jag en andra gång och detta får räcka för nu.


På torsdagen kan jag återmontera locket till kylboxen och resten av dagen ägnar jag åt att packa.

Jag hinner även att hämta gummibåten som vi haft uppblåst hemma för att se att den var tät. Efter tips av seglarkompis så skall den gå ner i stuvfacket i aktern. Det gör den! Plus alla tillbehör som toft, durk, åror och pump. Även lite linor, nya grillen och fendrar får plats. Fantastiskt!

Torsdag kväll blir det en del inköp och vi hjälps åt att packa ner allt som inte skall vara kallt. Det tar vi i morgon. Nu får vi plats med lite mer under babords-soffan då vi inte har några batterier där längre. Ewa packar det mesta i praktiska plastlådor med lock. Avslutar med bad!

Nu är det bara fredagen kvar då Ewa jobbar hemifrån och också slutar lite tidigare.

Sedan kan vi segla iväg!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*