TIMMERNABBEN – FIGEHOLM

Torsdag 29 juli

I kväll sitter jag i en överfylld hamn i Figeholm, vi hade tur när vi kom för en båt skulle lämna om en stund och om vi väntade skulle det bli vår plats, sa hamnkaptenen när vi kom…. Att få vänta i 20 minuter- ja det var det värt även om det blåser in akterifrån, men vi ligger tryggt och bra i SV vinden om 7-8 som är just nu….

Sv vind med starka eller hårda vindbyar var prognosen för dagen. Vi går från Timmernabben vid halv tio och börjar med att ta ett rev redan när vi hissar eftersom det ska blåsa lite mer, visserligen kommer vi ha vinden bakifrån men ändå…

Vindstyrkan när vi kommer ut från leden till Timmernabben ligger runt 4-6 och jag börjar med att segla norrut, i höjd med Mönsterås ökar vinden och ligger runt 10- 11 samtidigt som vågorna bakifrån blir allt högre.

Vi bestämmer oss för att ta leden in vid Vållö, Lötebacke mot södra Rönnö och vinden vrider något mot V och ökar till 12- 15, så vi går in mot lastkajen vid Mönsterås Bruk för att ta ett andra rev.Vi har ett regnväder bakom oss, som plötsligt ändrar riktning och drar ut mot Öland istället och vi  sträcker upp mot Påskallavikhållet för att ta leden ut mot Furö norr om Södra Rönnö – det är en ganska knixig lite led det där så vid Påskallavik tar vi ner storen för att segla med bara focken. För även om vinden mojnat lite när regnet drog iväg ligger sydvästen på 7-10.

Ska vi åka till Oskarhamn eller Figeholm? Är nästa beslut vi behöver ta, nu har vinden mojnat lite och det känns helt ok att surfa fram över vågorna. Jag går ner och svänger ihop varsin tunnbrödsrulle och fixar dricka och när jag kommer upp siktas ett nytt regnväder som kommer upp bakom oss….

Vi tar kurs mot rödskär och spanar efter den röda pricken med topptecken- här är det trixigt att komma in och när vinden plötsligt ökar till över 25 och regnet börjar piska på oss blir vi tvungna att rulla in det lilla som är ute på focken och vända tillbaka och får vinden emot oss så regnvädret för dra förbi oss innan vi kan vända igen och nu går det bättre att hitta rätt bland prickar och skär för när vi väl har passerat vår röda prick får vi våglä och kan lugna våra upprörda nerver…

Hemsk upplevelse att krampaktigt hålla sig i akterstaget, medan regnet piskade och vågorna sköljde över oss- jag har nog aldrig varit så rädd…. Men full av beundran för min kapten som fixade upp vår situation och så småningom fick oss rätt igen…

Så fort vi kom in i leden till Figeholm blev allting bra igen, inga vågor, svagare vind och lite sol fick vi med oss

När vi kommit till kaj läste Reidar av våra instrument, det brukar vara roligt att se hur mycket det blåst och sånt… men det här var väl ändå ett riktigt rekord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*