FIFONG – SLANDÖ KALV

Torsdag den 12 augusti

Idag ska vi slussa, det är ju alltid lite spännande… blir det i rätt tid? Får vi vänta på fartyg? Passar broöppningstiderna?

Vi har ju många olika dåliga och bra upplevelser av att komma till slussen i Södertälje. I år har vi inte siktat in oss på någon speciellt tid eftersom vi ska segla från Fifong och det kan göra det svårt att passa tider.

Reidar får lite samtal från båtklubben, det är trassel med en av grindarna och han försöker hjälpa till via datorn så jag seglar från lite före Arkholmarna. Två lastfartyg kommer i kapp och åker förbi oss.

Vid skanssundet har linfärjan visst rast och där vrider vinden så vi får kryssa, samtidigt som ett regnmoln närmar sig på vår östra sida. Vid Farstanäset/ brandalssund tycker vädergudarna att det är vår tur att bli blöta, vi drar ner seglet fort medan regnet och vinden ökar, men redan efter ledverket är det värsta över och när vi kommer till Södertälje lyser solen igen.

Vi ser att vi kommer kunna slussa 15.30 och att vi kommer få vänta på bron till kl 18.00 ska vi vänta i gästhamnen eller efter slussen? Vi bestämmer oss för att slussa och sen vänta vid bryggan och under tiden äta middag, det kan ju komma ett fartyg som behöver broöppning som vi kan smita ut efter.

Plötsligt ringer en signal och det står på skylten att det inte kommer bli någon slussning pga ett fartyg som har förtur. Vi ser hur lilla bron öppnas och stängs, men vi ser inget fartyg. Så öppnas slussen och ut kommer kung Carl Gustaf och drottning Silvia, en Targa båt som antagligen är Säpo och en polisbåtsribb…

Reidar slår sig i slang med en Linjett 33 ägare som har problem, så vår väntetid känns inte så lång för plötsligt är klockan 5 i och det är dags att få broöppning.

Och när vi kommit under den och närmar oss ledverket blinkar signalen rött- det kommer ett fartyg från andra  hållet, samma fartyg som kom när vi skulle slussa ut den där morgonen för 4 veckor sen.

När vi kommer till Slandö har vinden ökat lite och det är ganska fullt och trångt i den hamnen, men vi får hjälp att komma i land och det blir en fin lugn kväll.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*