”Lura” din Isotherm ASU

.
måndag

Efter installationen av Lithiumbatterier uppstod ett nytt fenomen. Kanske inte en nackdel men det skapade lite högre strömförbrukning. Nämligen att vår kyl, en Isotherm med ASU-funktion började gå på nedfrysning mest hela tiden. Detta för att Lithiumbatterierna oftast ligger på en spänning runt 13,3-13,4V.

Isothermen skall ju ha den smarta funktionen att när man har laddning, dvs. gott om ström, så skall kylpaketet frysas ner extra mycket för att sedan leverera kyla långt efter motorn stoppats.

Det vart i alla fall väldigt kallt i boxen. Så kallt att tom ölen frös. -“För låg alkoholhalt”, sa en kompis.

Läste lite olika forum på nätet där några hävdade att det fanns potentiometrar i styrboxen som kunde trimmas om. Detta var inget som generalagenten Thermoprodukter kunde bekräfta. I stället rekommenderade man deras nya kylaggregat som inte lägre heter ASU (Automatic Speed Upp) utan nu ITC (Intelligent Temperature Control). För ca 11.000:-

Exakt vilken teknik man nu använder har jag inte satt mig in i men de skall vara anpassade för Lihiumbatterier. Det fanns ingen anledning att byta för detta. Alternativet är att köra på läge manuell i så fall.

Men ASU har tidigare spart ström. Så här är beskrivningen på ASU-funktionen:

I läge ”NORMAL • AUTO”:
Gröna lampan tänds omgående och visar att ström är tillkopplad och följande kylprogram kopplas in:
– Då motorn går och spänningen i elsystemet, mätt vid kylkompressorns elektronikdel, är över 13,2 (26,4) volt startar kompressorn och arbetar för att frysa ner och ”ladda” kylmagasinet. Kompressorn startar inom 30 sekunder och går till en början på lågvarv med gul lampa ”Economy” tänd. Efter ca. 30 sekunder varvar kompressorn upp 75 % och röd ”Freeze” lampa tänds.

Jag lade mer energi på att klura ut en lösning till nuvarande kyl. Om man kunde sänka spänningen något till kylen men ändå få en höjning över tröskelvärdet då motorn går, så kanske det kunde vara en lösning? Kunde man bygga någon egen elektronik som fattar när motorn går?
Men man vill ju även ha den automatiken med landström inkopplad eller då solpanelerna laddar mycket.

Till slut kom jag på det. Trodde jag! Man sätter en diod i serie med pluskabeln. En diod sänker spänningen med ca 0,7 V. Men kommer man då över tröskel-värdet då motorn startas?

Men en så kallad Shottky-diod sänker spänningen med 0,3-0,5V lite beroende på typ.

Efter lite letande hittar jag följande diod

VISHAY – VT2045BP-M3/4W – Schottky-likriktare, 45 V, 20 A

Hittade den även på Farnell i England. Som inte säljer till privatpersoner 🙁 .
Den går att beställa här

https://www.digikey.se/en/products/detail/vishay-general-semiconductor-diodes-division/VT2045BP-M3-4W/3102972

Kapseln är av typen TO220 vilket betyder att den har en metall-fläns med hål för att montera mot kylfläns.

 

Den klarar 20A för att kylen kan dra 15A i startögonblicket. Efter några dagar kom paketet och jag monterade den på en liten aluminium-plåt, lödde på två kablar, stripade dessa och satte på två kabelskor.

Ner till båten för att testa. Kylen var på och röda dioden lyste för nedfrysning. Trots att det var mulet och ingen laddning från solpanelerna fanns. Batterierna höll 13,3V. Stängde av kylen, drog ur plus-kabeln från styrboxen och kopplade in dioden i serie.

Startade kylen i läge auto och väntade. Inget frysläge. Gick ut och startade motorn och efter ca 1 minut så tände den röda lysdioden för “nedfrysning”.

Kommande helgen så hade vi lite sol och bra laddning från solpanelerna och även då gick den på frys kortare stunder.

Nu hade jag åter den automatiska funktionen som ASU skall ge. Till en kostnad under 100:-

Kan man säga att jag sparade 11.000:- ??? 🙂

 

8 svar till “”Lura” din Isotherm ASU”

 1. Tack för utförligt svar, har dessvärre inte möjlighet att köra manuell. Endast Auto/Freeze.

  Jag får prova med dioden du skrev om i inlägget. Behöver bara hitta ett ställe att beställa den ifrån.

  Som det är nu går kylen igång i freeze-läget så snart solen ligger på vilket gör att solcellen istället för att bidra till laddning indirekt leder till en ökad förbrukning. Lägg till att salladen fryser sönder så är det inte svårt att förstå att en lösning känns rätt akut..

  • Komponentshopen tycks ha upphört med försäljning av komponenter?!
   Firma Electrokit.com fungerar utmärkt. Jag hittade en diod som jag tror skulle passa: 18TQ045 deras art nr 41013473 . 12kr/st
   Framspänningsfall vid 3 A ca 0,42V
   @25 grader.
   Jag ska själv prova…

   • Bra att du hittade alternativ. Jag försökte ursprungligen köpa från Farnell men de sålde inte till privatpersoner men hade då en länk till Komponentshopen. När jag kollade nyligen så trodde jagatt de bara hade tillfälligt stängt.
    👍

 2. Det fungerar alldeles utmärkt. ASU drar igång en stund efter motorn startats och startar också då vi har bra solladdning. När jag jämförde inför köp av kyl så var det marginellt lägre strömförbrukning på en vattenkyld. Så det valde jag bort: Krångligare installation, dyrare, underhåll av genomföring.
  Läste nu lite snabbt om den nya ITC. Den kan man tydligen ställa i tre olika spänningar för högre nedkylning av kylmagasinet men spänningsnivåerna är valbara 12,4V 12,8V eller >13,8V. Det skulle inte fungera i min båt. Jag har ställt sol och generatorladdning att sluta ladda vid 13,8V för att Lithium inte behöver så mycket högre spänning.
  https://youtu.be/xBu7ScAdKrg
  Och vid 12,8V kommer den gå som tidigare. Ofta!
  Så jag vill ha gränsen runt 13,4V-13,5V. Nu på morgonen mulet och endast 13W sol, -39Ah i batterierna, är spänningen 13,33V.
  Det känns nu me Lithium att det här med att spara ström i kylen med Thermoprodukters lösningar är lite overkill. Om du har en vanlig ASU prova att köra i manuell och se om strömförbrukningen blir så mycket högre.
  En ny ITC kostar 15’ och en ITCSP 19.600kr
  Med lite kunnskap kan man säkert bygga en egen lösning med en raspberry pi eller ardruino. 😀
  Men dioden för några kronor fungerar bra för oss.

 3. Har denna lösning fortsatt att fungera?

  Har du någon mer lärdom att dela med dig av?

  Jag står i begrepp att byta kylsystem om jag inte får ordning på att ASUn går igång trots att motorn inte går.

  • Läste vidare lite i manualen för SEC-modellen (Hade en sådan ett tag innan ASU) och där kan man välja speed-up till: 12,7V eller 13,2V vilket jag tror blir för lågt också med Lithium.
   Varför kan de inte göra ett BT interface som Victron, där man själv ställer gränsvärden?

 4. Intressant, har själv funderat på just hur jag ska lura ASU för att fungera med Litiumbatterier. Hur fungerar den nedre gränsen när kylen ska gå ur högeffektläget?

  Har för mig att den ligger vid 12.7 volt och med en diod som sänker spänningen med 0.4 volt hamnar den på 13.1 volt vilket är lägre än vilospänningen på litiumbanken. Det känns som den inte kommer att slå av. Har jag fel?

  • Teoretiskt rätt. I så fall är nästa kriteriet att den slår av då kylmagasinet har nått -14°. I praktiken har det fungerat. Jag tror att dioden har lite mer spänningsfall än 0,4V. Det varierade lite med hur mycket ström som går igenom, vill jag minnas. Låt säga att det är 0,6V och batteriernas vilospänning är 13,2. Då känner kylen 12,6 efter en stund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*