Byte av roderlager

fredag

Första båtjobbet för säsong 2013 🙂

När jag köpte Amerona 2015 så berättade min seglarkompis att det nedre roderlagret kan vara ett rullager med en Roll-Link från Rutgersson.

Det var det. Och det lagret såg ut så här!

Dessa lager gör att rodret går väldigt lätt utan glapp. Men när det ser ut som ovan blir det katastrof. Nu har det gått 7 år sedan jag bytte rullar så det var dags för en kontroll. 2015 var roderbeslaget överspacklat och krångligt att ta bort. Jag gjorde då ett par täckbitar som fästes med EN skruv. Enkelt att ta bort.

Där under döljer sig tre skruvar med mutter som går tvärs igenom skäddan. Dessutom två insex som klämmer runt lagret-

Lagerbanorna rengjordes med en liten stålborste på Dremeln. Plus lite allmän uppfräschning.

Rullarna hade inga skador och såg bra ut. Innan jag skulle åka och återmontera allt så tänkte jag att jag skulle tvätta av rullarna i lite vatten. Då ramlade en av rullarna bort. Vid närmare kontroll så såg jag att de nitar som går igenom rullarna och också håller ihop länkarna har korroderat så att de lossnar.

Som tur är så är det en reservdel som är lätt att få tag i då de egentligen sitter i Rutgerssons travare. De fanns ett stenkast bort på Hjertmans för ca 300:- / st

Nu måste man kapa kedjan så den blir öppen och har 12 rullar kvar. Jag började med en kaptrissa på Dremeln men det var för lätt att komma åt rullarna som då skadades. Jag gjorde två hål i min tillfälliga arbetsbänk som jag har över pentryt.

Sedan höll jag rullarna med en spetstång och sågade emellan med bågfilsblad.

Nu var det dags att återmontera lagerhalvorna. Jag började med den ena och fäste löst med de tre skruvarna genom skeddan. Sedan pillrade jag in rullarna från andra sidan tills de låg runt roderaxeln. Lirkade sedan dit den andra halvan och fick hjälp av en båtkompis att dra skruvarna medan jag höll ihop halvorna.

Sedan drog jag försiktigt ihop allt medan jag kände att rullarna löpte lätt och inte kom i kläm. Det gick lite trögt först men det visade sig vara massa saker som låg i stuvfacket där drivenheten för autopiloten skall sitta. Den var urmonterad för vinterförvaring. Mot kvadranten låg mantågsvirar och väskor. Allt var ändå rätt där nere och sist kunde jag skruva dit de två täck-klossarna. Hoppas nu att de håller i 7 år framöver.

Man vill ju ha ett roder som går lätt utan glapp som ger maximal känsla i rorkulten. Se tidigare inlägg.

Klart!

2 svar till “Byte av roderlager”

 1. Hej Reidar
  Vi är nyblivna (sen 1 år) ägare till 35:an Charisa (-89). Läser din blogg med stort intresse och får därmed mången god ide och praktiska tips om hur och vad man kan göra 🙂
  Har ett problem som jag inte sett din lösning av ännu, även om jag från dina bilder får en känsla att du redan gjort det.
  Jag behöver byta storskotsskena på båten. Hur gjorde du?

  • Jag har inte bytt skenan. Den har bara fått några nya bultar i ändarna. Däremot har jag bytt blocken i ändarna och även blocken på travaren till 6-skuret. Mycket för att orka justera i hård vind och även för att Ewa skall orka. Jag har provat olika diameter på trarvarlinan och tyckte 6mm var för tunt så nu har vi 8mm. Travaren har däremot fått ny “kedja”. Skenan behöver sällan bytas men travaren kanske. Varför vill ni byta skenan? Vad är det för sort?
   Jag tror att några bultar har mutter under innertaket så det måste nog tas ner i så fall. Bultarna/skruvarna som jag bytte var riktigt svåra att få bort. /Reidar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*