28 juni Grönskärsfladen – Hasselöfjärden

Lugn kryss norrut i den svaga NV vinden förbi Nämdö och ut på Nämdöfjärden. Ingen av oss har aldrig sett fjärden så lugn och stilla och utan båtar på väg någonstans, när vi närmade oss stavsnäs dog vinden ut och vi fick stötta med motor ett tag innan det blev vindskifte och lite mer vind, så den sista biten kunde vi segla igen till Hasselöfjärden.

När vi tog ner seglen såg det ut som att det var regn på väg från fastlandet och vi hörde åska mullra långt borta. När vi kom in i Hasselöviken mötte vi en båt på väg ut och sen hände något ovanligt. Vi hade hela viken för oss själva och kunde välja och vraka på platserna man kan ligga vid. Vi valde en fin flack klippa med fina sprickor att slå i kilar i, efter några nätter på svaj var det lite skönt att ligga vid ett berg igen, det var ett tag sen.

Reidar fixade med att byta skotlinor till fokken, han vill testa om det blir lättare att rulla in med en tunnare lina- vi får testa ett par dagar och se….

Sent på kvällen fick vi en idé- vi har haft lite för varmt i kylen ett par dagar, termometern har visat på över 10 grader och det känns inte så bra i värmen, kanske behöver vi frosta av den? Vi tog ut all mat och la i kylväskor och stängde av den och tinade isen med hjälp av en kastrull kokande vatten. Under tiden passade vi på att sätta fast en remsa med kardborreband runt locket för att få det tätare. proceduren med att få isfritt tog sin lilla tid men strax efter midnatt var allt klart och vi kunde krypa till kojs. Vi hade lagt oss till rätta när jag tyckte att det lät konstigt ute- det kluckade bak och började blåsa och så gick vi i berget. Vi tog oss upp och tittade ut- därute var det alldeles mörk av ett molnlock som parkerat sig på himlen över oss.

Det började droppa regn och mullrade av åska. Vi måste ta oss härifrån och lägga oss på svaj. Startade motorn, R tog sig i land på klippor som blivit hala av vattnet som rullade in på berget och fick loss kilarna och lyckades hoppa upp på stegen och komma i båten och dra upp ankaret. Vid det här laget öste regnet ner, åskan dundrade och blixtrarna var precis över oss. Det fanns redan en båt som svajade i viken, det var ganska djupt men vi tog oss in till kanten av 6 m kurvan och drog i ankaret. Vi var båda både blöta, kalla och trötta när allt var klart och vi kunde lägga oss igen och vänta ut åskvädret som dragit förbi efter en knapp timma. Vid halv 3 kunde vi somna och bestämde oss för att ta sovmorgon i morgon, vi har ju ingen brådska någonstans…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*