Raymarine Axiom “Fryser”

torsdag

Ett problem som dök upp förra sommaren har återkommit. Raymarine Axiom plottern “fryser”. Inte för att det är kallt utan tvärtom när det är väldigt varmt.

Ibland när man sätter fingret på skärmen så slutar plottern att fungera. Kartbilden “fryser” och inga uppdateringar sker längre av skärmen. Ibland går det att klicka sig tillbaks till huvudmenyn, ibland kommer den igång av sig själv och ibland så startar den om. Inte roligt då man är på något svårnavigerat ställe.

Vid båtmässan i Gustavsberg hösten-22 fick jag några råd av utställarna. Den ena var installatör av Raymarine-produkter. Rådet var att det ofta beror på statisk elektricitet då fingret nuddar skärmen. En lösning var att se till att plottern var ordentligt jordad. Dels så skall skärmledaren i strömkabeln vara ansluten till samma ställe som minuskabeln. Men det finns även en jord-anslutning bak på skärmen i form av ett gängat hål avsett för en skruv.

Installationsmanualen har följande info

Förra hösten så avtog problemen så vi tänkte att det faktiskt var så med statisk elektricitet då det oftast hände vid väldigt varmt och torrt väder.
I våras så kopplade jag in skärmkabeln som finns i strömkabeln till minus. I går så “frös” plottern igen men kom igång. Så vad var nu nästa steg? Jo det var ju den där jord-skruven på baksidan.
Den hade ärjat en del så det första var att putsa av den med ett litet slipstift på Dremeln.

Därefter leta upp någon lämplig kabel och kabelsko. Manualen säger 6mm² vilket verkar överdrivet men nu låg det en sådan rulle mitt framför näsan på mig så det fick bli det. Hittade en flatstift-kabelsko som kunde passa men som behövde ett större hål. Skruven var M3 så hålet borrades 3,2mm

Anslutningen på baksidan var lite försänkt i plasten (hur tänkte man där) så det behövdes en liten bricka emellan. Så liten bricka fanns inte ombord så jag tog och modifierade en mutter. Borrade bort gängan och rundade av hörnen

Kabeln anslöts nu till samma punkt som minus och skärm-kabeln bakom panelen med en Wago-kontakt. Det gick inte att få in 6mm² i Wagon så de tunna trådarna delades på två hål i Wagon.

För att kunna ta bort plottern fick den röda kabeln förses med en isärtagbar kontakt. Så här vart slutresultatet.

Om det hjälpte?

Näe, den “frös” i alla fall!

I ett knepigt läge då vi kryssade mellan några bränningar i Furusundsleden så hände det igen.
Nu har vi gjort vad Raymarine rekommenderat så jag återkommer om det finns något mer att göra.

/ Reidar

3 svar till “Raymarine Axiom “Fryser””

 1. Hej!
  Detta har hänt oss flera säsonger med vår Axiom 12. Ofta när det varit jättevarmt och sol akterifrån. Först trodde vi att det var överhettning eller statisk elektricitet då den ofta släkte ner vid beröring, men även ibland helt spontant. I år reflekterade jag över att det alltid sker i ett visst område kring Valdermarsviken. Norrom och söderom funkar allt fint. Nu hemkommen i Blekinge startade jag plotter och fick för mig att scrolla upp till tidigare nämnt område och direkt la den av vid beröring och började starta om och om igen.Jag kör Navionickort och börjar misstänka att det har med korten att göra. Gjorde otaliga fabriksåterställningar. Tömde cacheminnet osv, men inget hjälpte. Vad tror du om, detta.Ett tillfälle i somras var när vi gick in i ett Hydrograficamätt område. Vad tror du om detta?

  • Mycket intressant. För oss hände det förra året då vi gick Göta Kanal. Minns ej exakt var men vi var ute på någon av sjöarna. Vi körde ju Lighthouse-kort i början av förra säsongen men gick till baks till Navionics. Jag har inte reflekterat över platserna det händer men det kan ju mycket väl vara något i “kartan” som stör. Jag gjorde som du förra året, tömde cacheminne, installerade om Lighthouse programvaran, backade en version etc. etc. Kan du ange lite mer exakt var i ditt område det händer så kan jag prova att skrolla och zooma i samma område.
   Jag uppdaterade mitt Lighthouse-kort i går för att se om de löst Hydrographicas blåa rutor, men jag har inte hunnit prova ännu.
   Jag har en provversion som går ut 23-07-11 men har även en obruten ny förpackning. Men vi gillar bättre Navionics som vi också har i två iPads. / Reidar

   • Hej igen!
    De ställen som det hänt flera gånger vid är under gång mot och ikring Svartbådans fyr. Även när vi girade ur leden mot SXK boj vid Jungfruskär.Vår Axiom 12 är max 4 år och Navionickorten uppdaterades ungefär samtidigt. Funderar pga dessa avsläckningar att testa Lighthouse i stället även om de inte verkar helt problemfria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*