Vinterjobb

onsdag

Jag har redan dragit igång en del vinterjobb…

Ratt eller Rorkult

Jag tänker byta ut rattstyrningen till rorkullt. Detta kommer ge en mycket rymligare sittbrunn.

IMG_2329

IMG_2332

Detta medför en del följdjobb. Durken i sittbrunnen måste plastas igen. Durktrallen måste återställas. Hur gör man det?

Autopiloten måste bytas. Det blev Raymarines nya Evolution.

Där dök en del frågor upp om Raymarines SeatalkNg och koppling mot NMEA2000. Men jag tror att jag löst det nu med en av Raymarines konverterings-kablar.


Botten

Jag har också gett mig på att renskrapa botten från gammal blödande färg. Jobbigare än jag trott. Hur mycket färg som måste bort vet jag inte ännu. Jag har provat att skrapa, slipa med maskin och 40-papper, använda färgborttagningsmeddel. Otroligt kladdigt.
Provade efter tips med varmluftspistol. Gick för långsamt.
Bästa metoden är ett lånat verktyg i form av en ”barkspade”. Ett slipat maskinstål fäst på ett kvastskaft. Då får jag bort de tre lagren med blå bottenfärg. Sedan får man gå över med en vanlig skrapa och ta bort VC-17 och tjärepoxin. En del anser att botten måste vara helt plastren. Men vi får se…

IMG_2350


El och batterier

Har monterat en riktig batterimätare. Upptäckte då urladdning av förbrukarbatterierna då jag lämnat båten. Det visade sig att skiljerelät ibland slog till och då gick det ström från förbrukarbanken till startbatteriet. Det hade jag aldrig märkt utan batterimätaren. En Battmeter3.

Bm3

Batterilådan och kablarna runt omkring, laddare, inverter och huvudbrytare har städats upp.

IMG_2337
Hemgjorda plus och minus-plintar. Ser inte så städat ut på denna bild…

IMG_2340


Instrument

Det mittersta instrumentet i panelen försvinner i och med nya autopiloten. Det nya instrumentet till autopiloten kommer få en ny placering där det är lättare att manövrera.

Det tomma hålet plastades igen och ett nytt NX-wind har monterats. De går fortfarande att köpa från Tyskland. Busse YachtShop.

IMG_2302

IMG_2324


Toaletten

Denna skitsak. Vi saknade direkt den elektriska toaletten från förra båten. En Sanimarin 31. Så det fick bli en sådan igen, då den befintliga var svår att pumpa. Något knas i pumpstången.

Reglaget är mycket enkelt. Tre knappar:
Snålspolning (1,2lit), Normal spolning (2,1l) och tömning.


/R

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*