Mera vinterjobb

fredag

Durken

Durken är plastad. Med en bit byggplywood som belgats med släppmedel plastade jag hålet efter rattpidestalen underifrån. Klippte till runda bitar som jag laminerade på skivan.

IMG_2375

Jag hade tidigare måttat in var på skivan de skulle placeras och slipat plasten

IMG_2369

När tillräckligt många lager byggts upp så penslades polyester på ytan under durken och skivan skruvades fast med några plåtskruvar.

IMG_2368

Efter härdning skruvades skivan bort och jag har nu fått en botten i hålet

IMG_2377

och kan då plasta från översidan. Först skulle den stora teakbiten bort som rattpidestalen varit monterad på. Den fick tas bort med hammare och stämjärn.

Jag hade planerat att plasta in en bit divinycell men den jag förberett var för tjock så det blev bara ett antal lager glasfiber från översidan.

IMG_2398

Återstår att spckla och måla topcoat.

Sedan skall trallen återställas. Jag har haft många funderingar hur det skall göras. Den är gjord som ett rutmönster och där pidestalen stått så fattas det nu en bit.

IMG_2332

Har funderat över olika sätt att återställa de bortsågade bitarna. Men nu har jag en annan idé. Jag tänker fylla utrymmet med en homogen teakplatta som jag limmar ihop av flera bitar. Sedan skall jag fräsa ur “L35” motsvarande ett segelmärke och nåta med svart sika.

IMG_2407


 

Instrument

“Finn fem fel”

IMG_2356IMG_2357

Kan ni se felet…?

Den nyinköpta autopiloten från Raymarine går inte att koppla in. Plinten för SeatalkNg är felaktig. Den har bara 4-poler och har fel färgmärkning. Det är felmonterat från fabrik. Plinten är lika som den till höger för roderlägesgivare.

Trots två mail till Raymarines support så har jag inte ens fått ett svar. Tog saken i egna händer och beställde en på Elfa.
Dålig Service Raymarine…

I dag gick det äntligen att koppla in alla instrument. Garmins interface GND-10 som är en brygga mellan Nexus/NX2 och NMEA2000 skall vara så enkel att ansluta. SÅ ÄR DET INTE! Jag hade samma interface i Cavella så jag vet. Man måste koppla in datorn och konfigurera enheten. En inställning är vilka givare som finns i NMEA2000. Allt är i kryssat default. D.v.s systemet tror att alla givare finns i NMEA2000. Därför fick jag “bocka ur” Vind, Fart, Djup, Position, Kurs. Dessa givare finns i Nexus-systemet. Lämnade ett kryss för “Navigation” som så småning om skall komma från plottern.

När kryssen är ändrade måste man göra en “Re-init” på Nexus-nätverket och därefter trycka på “Nyckel” (Set) -knappen på varje instrument. Det står “Press Key” i displayerna. Man trycker på ett instrument och väntar till det startat. Sedan nästa. Osv.

När alla startat såg det ut så här

IMG_2477

IMG_2476

Även det nya Autopilot instrumentet fungerade

IMG_2470

Att det visar vind-värden visar att SeatalkNg/NMEA2000 fungerar.


 

Värmaren

Jag började med att byta en slang som var trasig. Det visade sig att det inte var Ø90mm. Så jag köpte en bit Ø75mm slang. Den passade inte heller. Då vart jag förvånad. Kollade Kuntzes hemsida, och det finns även Ø80mm. Så när jag kontrollerade vid värmaren som är en Airtronic D4 så satt där en förminskning 90-80mm. Ett besök på Kuntze alltså. Båtbutikerna har inte Ø80mm. Det har troligen suttit en gammal värmare i båten med 80-slang. Wallas???

När slangen var bytt så insåg jag att flera slangar var skadade och tillplattade. Bestämde mig då för att byta alla slangar till Ø90mm

Det vart en del borrande med hålsågen vilket inte är lätt när det redan finns ett befintligt hål. Till slut var alla hål genom skotten i rätt dimension och de nya slangarna kunde dras i. Passade på att isolera alla slangar med strumpa och glasull. Ett nytt utblås i salongen monterades också för att få bättre fördelning av varmluften. Nu är det bara slangen kvar in till stick-kojen som skall monteras.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*