På svaj i Risö…

Å hux flux är vi på Risö….

Åkte från viken i närheten av Torö vid elvatiden, det ska bli V6-9 och vi tänker bege oss västerut, förbi Fifång och Aspö mot Tvären…. På grund av prognosen startade vi med 2 rev trots att det just där och då, när vi hissade segel inte blåste mer än 5, vid krokskärsleden fick vi sällskap av en kryssande Omega och hann snart ikapp en stor nyare båt som följde den utprickade leden, naturligtvis var den precis i vägen för oss när vi skulle kryssa ut genom en genväg Reidar har vid en röd prick, ja vi fick nog göra det där krystlaget lite för tidigt men det gick ju bra till slut den här gången också…

I hård västan kryssade vi på mot Sävsundet och ut på Tvären, där vi rullade  in focken lite. Passerade Västra stendörren- bara 3 segelbåtar låg i viken…. Vinden ökade och när den var uppe i 13 gav vi upp, rullade in och tog ner seglen i lä bakom en ö. Vi hade bestämt oss att åka till ett ställe vi varit på förut som vi trodde hade bra lä för västanvinden, men när vi kom dit var det dels campare där och dels drog det runt hörnet så vi fortsatte ner mot Brokenhållet för att hitta ett bättre ställe och med tanken att Broken kunde passa som nödlösning, en nödlösning som när vi gav upp vårt letande visade sig vara utsålt- SM tävlingar i Smaragd, Rival 22 och Mälar 30 or skulle gå av stapeln under helgen och alla platser var bokade åt de båtarna och besättningarna.

Men så hände det- vi hittade en fin liten vik och ett fint litet berg med lä där vi kunde slå ner våra kilar i berget. Det var skönt att slippa den pinande västan som så småningom la sig och vi fick en fin solig kväll.

IMG_5471

I morse kastade vi loss och hissade, fortfarande väst men bara 3-6 idag, i början var det soligt och varmt också och vi satte kurs mot Oxelösund, Arkösund för att komma till Harstena. Vi kryssade fram genom leden men när vi precis skulle ut på Bråviken kom regnet som sen fortsatte att komma i skurar ända tills vi kom till Arkösund, vi ändrade våra planer och tog kurs mot Risö för att ligga på svaj en natt till och fortsätta söderut under morgondagen. Det ser ut som västanvändarna kommer att hålla i sig ett tag framöver….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*