Toatömning

.
fredag

När vi i somras skulle tömma toatanken åkte vi till vårt varvsområde där kommunen installerat en ny tömningsstaion. Den har en del i munstycket som är genomskinlig så man kan se att den verkligen tömmer som den skall.
”Det kom inte ett skit”!
Vi försökte på olika sätt med munstycket men till slut gav vi upp. I stället åkte vi till hamnen där vi alltid kunnat tömma med den gamla båten.

Kvarnvikens Båtsällskap är kanske den båtklubb i Sverige som har haft toatömning längst. Redan i början på 70-talet installerades tömanordning. På hamnplanen finns vakumtoaletter så det var naturligt att även möjliggöra tömning från båttoaletter.

När vi väl manövrerat oss in till kajen, det är både trångt och grunt, så gjorde vi nya försök. Men det verkade inte komma något nu heller. En klubbmedlem föreslog att vi skulle lätta på bottenventilen för att se om det verkligen var något i tanken.
-Det var det!

Nu började vi misstänka att det inte var en riktig toatömning från däck. Eftersom däcksförskruvningen satt mitt över tanken så måste det i så fall gå ett rör ner i tanken till strax över botten. Efter att ha känt med en krok ner i hålet så bekräftades misstanken. Det fanns inget rör ner i tanken. Det var bara ett inspektionshål.

Så nu måste detta fixas på rätt sätt. I vilket fall som helst så behövs en ordentlig avluftning vid tömning. ∅19mm brukar räcka. Men nu kom en annan rådig medlem på att det befintliga hålet blir en utmärkt avluftning samtidigt som en ny däcksanslutning kan installeras vid sidan om och anslutas till botten av tanken. Den ursprungliga avluftningen behålls och räcker när man använder toaletten.

Den befintliga anslutningen under tanken bestod av ett långt rör i underkant på tanken och därefter slang och kran vilket gjorde att några extra rörbitar skulle få plats

Lite nya rördelar inhandlades. Jag hade helst velat ha komposit från Trudesign som jag gillar, men de hade ingen passande 45° bit så det fick bli ”vanliga” rörbitar.

 

Den befintliga slangbiten kapades bort med en Fein-såg vilket är enklast. Det rostfria röret kapades men inte helt utan jag lämnade en decimeter ungefär. När anslutningen på kranen skulle lossas så började bottengenomföringen att röra sig. Inte bra. Jag hade tänkt behålla den och kranen men nu fick planen ändras. Vilket troligen var lika bra.

Gamla bottengenomföringar tas enklast bort från utsidan. Jo du läste rätt. Man gör en träplugg som passar i hålet. Ritar ut mitten så gott det går. Sedan tar man en hålsåg i lämplig diameter och med borren i träpluggen borrar man bort flänsen på bottengenomföringen. Ett par minuters jobb och man behöver inte slå knogarna blodiga på insidan med en skiftnyckel i trångt utrymme.

Nu var det bara att sätt ihop alla nya delar. Jag använder lingarn och gängtätning. ALDRIG gäng-tejp. Med lingarn kan man rikta in de olika rördelarna och vrida dem fram och till baks till rätt vinkel utan att vara orolig för att det skall läcka.

När kranen var på plats måttade jag undersidan på den nya däck-genomföringen och borrade först ett litet hål. Då kan man alltid justera lite i sidled när man sett på översidan.

Med lite Sikaflex under beslaget och tre skruvar så var det klart.

För att få dit slangen mellan tanken och kranen, där det är så kort avstånd, så fodrades det att tänka utanför ”boxen”. Jag smörjde in röret med olja och lite i slangen också. Sedan sköt jag på slangen som först kapats i sitt slutliga mått, upp på röret ända mot tanken. Sedan fick jag dra till baks slangen och samtidigt passa in den på slangstosen på kranen. Återstod bara att dra slangklämmorna.

Till våren får vi se om det går bättre att tömma…

/slut

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*