Nytt kylaggregat

fredag

Jag har alltid jagat låg strömförbrukning ända sedan min första båt en Albin 78 med strömslukande Webasto-värmare och ett Supercool kylaggregat i en dåligt isolerad kylbox.

I Amerona satt ett ganska nytt Isotherm Compact Classic 2011

 

Det fanns spår av ett Isotherm ASU i form av en kontrollenhet som satt kvar i elpanelen. Förra ägaren hade i all hast inför semestersegling tvingats installera ett nytt kylaggregat med kort varsel.

Jag monterade förra våren en ny styrenhet som Isotherm tagit fram till detta aggregat kallat ”SEC kit” för eftermontering. Den gör som ASU att den ökar nedkylningen då motorn går eller solpanelerna ger bra laddning. Skillnaden är att med SEC lagras kylan i maten. Denna styrenhet sänker strömförbrukningen. Men inte tillräckligt efter mina önskemål. Visade det sig.

Det var till att börja med lite svårt att hitta rätt inställningar. I den blåa kontrollenheten finns några ”dip-switchar” som man kan konfigurera styrenhetens egenskaper.

I mina tidigare båtar har jag haft Isotherm ASU med mycket låg strömförbrukning. ASU står för ”Automatic Start Up”. Kompressorn varvar upp 75% när motorn startas och kylan lagras i ett rostfritt kylmagasin. När motorn sedan stoppas så kan den ackumulerade kylan håll kallt en lång tid utan att kompressorn behöver jobba. Den finns också i ett utförande med tillägget SP. SP står för ”Själv Pumpande” och har då en vattenkyld del som kopplas ihop med en speciell bottengenomföring som använder sjövattnet för att bli av med överskottsvärmen. Själv-pumpande blir det eftersom vattenpelaren i bottengenomföringen alltid rör sig.
Jag tycker själv att i våra svenske vatten med inte allt för varma sommardagar så är det att skjuta lite över målet.

Strömförbrukning och pris

Modell Strömförbrukning   . Pris ex. Hjertmans   .
Vanlig ASU    0,24 A/tim     8.990:-
ASU med SP    0,21 A/tim    11.790:-
Compact Classic    0,60 A/tim     4.290:-
Compact Classic med SEC   .   ca 0,50 A/tim     6.790:-

 

Så med det högre priset och den lite mer krångliga installationen med SP då den skall integreras med vaskens bottengenomföring, avstår jag SP-versionen. Skillnaden ser ni är 0,03A

Så i höstas när Marinaman hade en kampanj på Compact Classic så fick jag ett bra pris även på ASU-modellen.

Den gamla Copact Classic demonterades försiktigt och såldes komplett på Blocket.

Kompressor-delen är lika på Classic och ASU så monteringen av den delen var inget problem. I kylboxen hittade jag också spår av en tidigare ASU i form av fyra skruvhål i den bakre boxväggen. C-C mått var exakt som till ASU så det var bara att skruva dit. Den tidigare belysningen i form av en led-list ville bara lossna men monterades nu med klammer på en teaklist som skruvades fast i ”taket” på boxen.

Baktill syns skruvhålen från tidigare kylmagasin och upptill mikroswitchen som tänder belysningen. Led-listen hänger löst

De två övre skruvarna var riktigt svåra att få dit. De är bakom den isolerade kylledningen.

Den långa kylledningen skall rätas ut och snabbkopplingarna skall försiktigt föras ner genom hålet i botten. När den kommer ner mot kompressorn, som sitter under, så skall överskottet kringlas upp innan snabbkopplingarna skruvas ihop. Systemet är förfyllt med köldmedium.

Kontrollenheten ville jag ha i pentryt och inte på andra sidan vid nav-bordet. Det var lite för trångt på den bästa platsen för att locket på boxen skulle gå att fälla upp. Men kåpan som panelen skall monteras i går faktiskt att kapa ner. Med en liten kapklinga i dremmeln går det att minska höjden så den får plats. Kablarna fick precis plats inuti.

Kvar att göra är att klamra lite kablar och framför allt täta hålet i botten på boxen där rör och kablar går ut. Annars ”rinner” kylan ur boxen och man får ett kyl-läckage.

I boxen finns en skiljevägg i plexiglas. Genom att justera springan i underkant på den så kan man reglera kylan närmast kylmagasinet som ett frysfack och lagom med kyla i resten av boxen. Till sommaren kommer en uppföljning om strömförbrukningen är lägre. Det kommer den garanterat att vara…

/ slut

Ett svar till “Nytt kylaggregat”

  1. Spännande med era tankar om kyl. Jag valde en sp förrförra sommaren och är supernöjd. Med en 50 monokristallin solcell vaknar jag nästan varje morgon med fulladdade batterier.
    Kul och intressant att följa hur ni utrustar båten.

    //Jan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*