Hem i ökande kryss

.

lördag

Efter en blåsig fredag då det var svårt att finna lä så vaknar vi nu med ännu en vindkantring.

Vi ligger en stund och tittar på vindexen

180° vindkantring och vid 6-tiden får vi flytta ut på svaj. Men det är soligt och fint. När vi ätit frukost så mojnar det och vid avfärd så blåser det 1-2 m/s. Vi får en fin segling upp till Jolpan vid Finnhamn mest läns och vi får åter igen chans att prova spinnakern.

Vi hittar en plats mot berget med en lucka för två båtar mellan en segelbåt och en motorbåt. Vi går in först och Linjett 33;an väntar lite. Plötsligt kommer det en annan båt och börjar gå in bredvid oss. De vänder ut igen när de förstår att 33;an skall ligga där. Vi lägger oss med en meter lucka till de andra båtarna. Förtöjer och börjar lägga på kapellen. Plötsligt kommer den andra båten rakt mot vår akter. De lägger ankaret över vårat. Jag ropar till damen i stäven och frågar “Vart är ni på väg? Var tänker ni gå in”? Båten till vänster om oss börjar att protestera och anvisar plats längre bort på berget. Men deras argument är att det är för brant, för grunt eller för skuggigt…!!!

Skepparen på den annalkande båten tycker att han kan ligga mellan oss och att vi och 33;an kan flytta lite på oss. Det blir en liten diskusion som slutar med att de kör in i vår akter och sedan backar ut igen.

Hur tänkte de nu???

De hittar till slut en annan plats bortom oss och vi kan lugna oss med en fika.

Sedan tar vi en promenad till Finnhamn med utsikten att köpa glass. Nästan framme möter vi båtgrannen som meddelar att de stängt för en timme sedan. Redan klocka 15. Vi går ändå dit och kollar lite. Både restaurangen och affären har stängt. Det är flera som får vända om tomhänta och molokna. Jag ser en tjej som äter glass och frågar var hon köpt den? -“I vandrarhemmet”, blir svaret.

Med raska steg mot vandrarhemmet…!

Vi frågar vid glassköpet varför både restaurangen och affären stängt så tidigt på en storhelg med massor av folk? -“Det undrar vi också”, svarar tjejen i receptionen och langar glatt fram mer glass.

_________________________________________________________________________

 

söndag

Vi vaknar vid 6-tiden och vinden har vänt 180°. Igen! Omegan på bb-sidan har redan åkt och vi går ut och svajankrar. Igen! Skönt i alla fall med ankarspelet fram.

Efter frukost och lite fix så börjar vi göra klart för hemsegling. Linjett 33 skall vara ute några dagar till och har ingen brådska.

Det blir kryss hela vägen till Svinninge där båten skall ligga en vecka. Först 3-6 m/s, men sista biten från Saxarfjärden båser det 10-12. Vi tar ett rev och seglar bra men i slagen så fastnar fockskotet hela tiden framme vid masten. När vi nästan är framme så ser vi att det är bara vi och några få som seglar. Alla andra går som en armada för motor.

Vi vet ungefär vart platsen är där vi skall ligga men det är trångt och sidvind 12m/s. Men vi träffar rätt på första försöket mellan y-bomarna. Vi skall få skjuts hem om en timme så vi har gott om tid att städa och göra i ordning.

En fin helg i mellanskärgården är slut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*