Skärgårdshelg del2

Fredag 2/juni   Svinninge – S Ljusterö

Vi sticker i väg för motor vid 17-tiden. Inte så långt utan bara till S. Ljusterö där vi fått tips om en fin svajvik lite N om Grinda. Det är fint lä men det ligger redan en svajbåt där, ser vi på långt håll. Men viken rymmer fler båtar så vi får också plats. Fin kväll med solnedgång.


Lördag 3/juni   S Ljusterö – L. Husarn

Först bleke i några timmar. Motor ut till Kanholmsfjärden och därefter kryss ner förbi Stavsnäs. Vi tar lunch-paus i en vik på N Malmaön. Sedan vidare kryss ner till Lilla Husarn där vi hittat flera alternativ till landförtöjning.

Vi hittar en egen vik på Ostsidan med fint lä. Det är kallt i vattnet fortfarande så värman körs igång direkt på eftermiddagen.


 

Söndag  4/juni   L. Husarn – Nynäshamn

Fin morgon med sol. Vinden är prognostiserad till SV men är i stället SO vilket ger halvvind i stället för kryss. Vid Ornö-strömmen tar vinden slut och det blir motor. När vi kommer ned till Mysingen är det spegelblankt och jag planerar lite jobb medan vi ändå går för motor. Jag hinner bara tänka tanken så kommer det ny vind från SSV så nu blir det kryss trots allt. Men lång-kort. Det är nog första gången jag kryssar här med bara 3-4 m/s. Det brukar oftast vara grinigt med krabb sjö.

Vi bestämmer Nynäshamn som natthamn. Inte många båtar och det mesta är stängt. Så också hamnkontoret.


 

Måndag 5/juni   Nynäshamn – Brandalssund

Vi går ganska tidigt för motor den fina genvägen genom Dragets Kanal och vidare ut mot Landsort. Även där tar vi en genväg, vid Krokskär. I dag är vinden VSV och vi får göra ett slag innan vi kan falla av upp utför Torö-landet. Vi får fin halvvind och slör upp till Brandalssund där vi tar natthamn på svaj.


 

Tisdag 6/juni – Nationaldagen   Brandalssund – KBS

Fin solig dag. Ewa har förberett dagens slussning upp i Mälaren med att ringa till Södertäljeslussen och kontrollerat öppettiderna. Det räknas som söndag. Vi går för motor upp mot Södertälje för att slussa klockan 09:30 och därmed broöppning vid Mälarbron klockan 10.

Allt flyter på efter plan förutom ett bakslag. Statoilmacken i gästhamnen har stängt eller lagt ner. Svårt att avgöra, men det ser nästan ut som nedlagt Vi har ändå diesel så att vi klarar oss men det hade varit skönt att tanka direkt i tanken och slippa bära dunkar hemma i hamnen. Broöppningen är en halvtimme efter slussning så det blir lite väntan.

Efter Södertälje kanal så planerar vi för spinnakersegling. Först är vinden stökig innan vi passerat Bornhuvud och det blir lite öppnare. Vinden varierar i riktning ganska mycket men vi håller god fart. Ett tjugotal båtar firar nationaldagen på Björkö-Birka.

När vi kommer upp till färjan mellan Adelsö och Munsö sker en liten incident.

Färjan går över till Munsösidan då vi är en bit ifrån. Vi tittar i kikaren hur det ser ut med bilar. ”Vi hinner nog förbi!” säger jag. Plötsligt går bommen ner och färjan lägger ut. Nu blir det gränsfall. Det är för sent att gippa eller ta ner för att gira styrbord och gå bakom färjan och om babord har vi land. Det är bara att fortsätta. Färjan tutar och slår av på farten. Bra! Plötsligt drar han på fullt igen och tutar. När han förstår att vi inte kan väja så slår han av på farten igen. Och tutar. Ok, vi borde hållit undan men det är inte lätt att veta när färjan tänker avgå och sedan fanns det inget alternativ än att fortsätta. Färjan kunde ju hållit igen lite direkt vid avgång så hade allt gått bättre.

Vinden ökar och vi tar ner spinnakern vid Flisorna. Sedan blir det halvvind och kryss till hemmahamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*