Höstrustning

.
fredag

Dags för upptagning och höstrustning.

Masten kom av för några dagar sedan och alla inställningar noterades. Även alla linors dragning genom brytblock och avlastare dokumenterades med några fotografier.
Vantskruvarnas läge noteras genom att mäta invändigt mellan de gängade terminalerna med ett skjutmått. Mastfotens placering i botten markeras med tuschpenna.

I år hamnade Amerona i lervällingen.

Några ställen på varvet har otroligt lerigt underlag i stället för grus. Så nästa år blir det senare upptagning för att hamna på ett bättre underlag. I år hade jag köpt två extra stöttor för att sova lugnare då höststormarna rasar. Tyvärr så  blev det ett missförstånd om måtten när jag läste Blocket-annonsen så de var en storlek för höga. Men med lite kapning så vart de Ok för att ställa i fören.

Motorkonserveringen är som vanligt bara att koppla en annan slang på vattenpumpen och stoppa ner i en dunk med glykol och sedan köra motorn någon minut till dunken är tom.
Färsk- och sjövatten skall också dräneras innan kylan slår till. Där har jag min egen metod. Först lossar jag inloppet till sjövattenpumpen. Monterar en annan snabbkoppling med en kort slang som räcker ner i en dunk med frostskydd. Här använder jag inte glykol eller spolarvätska. Tillverkaren av toaletten rekommenderar inte glykol. Jag använder ett annat frostskydd från båtbutiken som är mer lämpat för toaletter och pumpar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*