Roderlager

Efter upptagningen i år så fick jag bekräftat det jag mistänkt i slutet av säsongen. Roderlagret var trasigt. Detta måste ha hänt i samband med min ”draggning” i juli då rodret stod fast i botten. När man vred på roderbladet så kännde man att det hackade och bitvis gick trögt.

För att demontera nedre lagringen, för det är där problemet är, så måste en del spackel hackas bort.

Lagret som är ett rullager kom sedan ut i delar.

Lagret består av en kedja samma som sitter i Rutgersons travare och kallas roll-link. Detta fanns hos Rosättravarvet och kom med posten efter några dagar. Det är två sådana kedjor som ligger i frästa lagerbanor i beslaget.

Vid återmontering tätade jag plasten med lite Sikaflex och var väldigt noga med att INTE få någon sika i lagerdelen. Efter åtdragning av alla bultar så gick rodret betydligt lättare. Men inte helt lätt. Hela rodrets tyngd hänger på det nedre beslaget.

Bild från våren 2017 då jag lade fett på lagerytan

Så jag funderade på en bättre lösning för detta. En lagring upptill där hela rodertyngden i stället hänger på rorkultbeslaget vore bättre. Jag letade fram ett gammalt roderlager från RB111;an som inte blev bra (Det vart för tajt då materialet svällde i vatten. Materialet är oilon). Detta kunde bli ett ämne till en ring som ligger mellan rorkultbeslaget och övre lagringen. Mätte upp roderaxeln och lämplig tjocklek. Sedan åkte till en gammal kompis som har svarv-verkstad. Det färdiga resultatet blev så här

Nu vilar hela rodrets tyngd på detta lager och går mycket lättare.

När jag höll på med detta lager så hörde jag att det ”kluckade” inne i roderbladet. Vatten! Det blir väl oftast så då roderbladen sällan är helt täta. Det gör iofs inte så mycket då båten ligger i vattnet men kan bli desto värre då båten kommer på land och det blir minusgrader. Då finns risk för frostsprängning. Det kanske inte märks första året men kan på sikt försvaga rodret. Jag hade tidigare år borrat ett hål underifrån men inte fått ut något vatten. Nu var det bara att ta fram en längre borr och försöka igen.

Denna gång gick det bättre. Ganska mycket vatten rann ut.

Nu var även rodret klart för vintern och nästa projekt kunde börja: Ny drivenhet till Autopiloten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*