Blåsigt på “Björken”

.
fredag

Vi startar från Brandalssund där vi svajankrat under natten vid nio tiden. Då kommer vi att vara vid Södertälje sluss till 10:15

Slussning 10:30 och broöppning 11:00. Allt flöt enligt schemat i dag. Vi var oroliga för ett stort lastfartyg som vi såg på AIS;en. De har naturligtvis företräde i slussen och då rubbas alla tider för fritidsbåtar eller blir helt inställda. Vi är tre båtar som går norrut upp i Mälaren. Vi planerar att hissa på vid Viksberg. Vinden är 6-10m/s så vi tar två rev.

Strax kommer regn och vinden är plötsligt 14m/s. Vi kämpar på upp mot Björkö och får lite lä. Vinden går ner lite efter regnskuren men ökar snart igen till 14. Vi försöker rulla in lite på focken men det blir inget bra.

Vi vänder ner bakom en liten ö på Björkös ostsida och tar ner seglen. Sedan går vi för motor upp genom Svinsundet. Naturligtvis får vi väja för färjan. Den kommer alltid då vi skall passera. Upp mot Norra delen av svinsundet bygger vågorna på och vi har vinden rakt i nosen och det är stundtals 14-15 m/s.

När vi kommer upp till Norra udden på Munsö så kan vi äntligen falla av ner söder om Flisorna och sedan är det ren transportsträcka in genom Vråkasundet och vidare till det som vi kallar “Prickviken” där vi svajankrar. Naturligtvis kommer det en rejäl regnskur just då vi skall ankra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*