Kolmosö – Västervik

.
onsdag, sol, SSO 2-6 m/s

I dag var målet Västervik, Figeholm eller Oskarshamn. Beroende på hur dagens segling skulle bli. Enligt prognoserna så kunde det bli O-SO 3-7 m/s. Men det vart det ju inte! Snarare S-SSO 2-6 med betoning på 3m/s

Efter lite motorgång ut mot leden så hissade vi på. Det vart kryss i flera timmar. Bitvis låg det på vågor från havet som drog ner farten ytterligare. Det är inte lätt att kryssa i 2-3m/s och en meter vågor. Med självslående fock. En kort sträcka efter Väderskär tog vi därför till motorn. Där är det ofta skvalpigt.

Efter Storkläppen blev det långa kryssben så då fick Rayan ta över styrandet i stället. Vi kunde ägna oss åt lunch i stället. Inte många båtar som seglar. Tror att vi bara såg en Passad som gick norr ut. Alla andra går för motor.

Vi bestämde att bara gå till Västervik då klockan var ca 15 då vi närmade oss. Nu friskade det i upp till 9 m/s en kort stund medan vi länsade mot staden.

Efter att ha beslagit seglen i lä så styrde vi mot WSSW hamn på Notholmen där vi letade efter en grön-markerad plats. De två vi hittade var för smala så vi fick gå vidare mot den ”Nya” gästhamnen där tydligen Björn Ulvaeus varit inblandad. Åtminstone i det nybyggda hotellet på Slottsholmen.

Den nya gästhamnen var nästan helt öde.

Enligt skyltarna hade den gamla gästhamnen nu bara uthyrda platser men där låg några båtar som vi uppfattade som gäster. Vi begav oss mot den nya delen av hamnen där det fanns ett antal y-bommar för förtöjning för två båtar mellan varje. Vinden låg på in i hamnen så vi ville ligga på läsidan om en sådan bom. Allt var förberett med flera förtöjningslinor då vi backade in mot bommen för att få vinden snett framifrån. Men det gick inte som vi tänkt. Midskeppslinan kinkar och kommer fel när Ewa slår fast den i knapen i bommen. Vi hamnar diagonalt mellan bommarna och det krävs en lång stund av förhalning med långa linor. Besättningen i den danska båten intill rör inte en fena för att hjälpa till utan sitter bara, antagligen roade, i sittbrunnen och tittar på.

Efter att vi gjort ”klart skepp” så försöker vi betala hamnavgiften. Det finns inget hamnkontor eller hamnvärd utan allt skall skötas vi marinans hemsida. Vilket inte fungerar. I alla fall inte från en iPad. Efter lite telefonsupport från en distansarbetande hamnvärd så får vi ta till datorn för att kunna betala. Måttliga 240:- inklusive el. Förklaringen till det låga priset får vi senare under kvällen.

Efter att ha gjort rätt för oss går vi upp till stan för lite inköp och middag. På resturang ”Harrys” var det fullt med folk och lång väntan på maten. Men den var utmärkt.

På vägen till baks fångar vi lite av sensommaren i Västervik på bild

Vackra blomarrangemang runt fiskartorget

 

 

Trots det mycket kortare avståndet från nya gästhamnen till stan så var vi tvungna att vila halvvägs

Tillbaka i gästhamnen finner vi en hamnvärd i en Rib som tydligen ordnade med betalningen med den danska grannbåten. Vi frågade henne om var toaletterna och duschen fanns. Och svaret var -”I den gamla gästhamnen”. Alltså runt hela viken och längst bort har man tvingats använda den gamla gästhamnes faciliteter. Den ”Nya” gästhamnen skulle få ett flytande servicehus i maj. Som inte vart klart men skulle sedan bli klart i september. Som man nu har ändrat datum för till november.
Fine! Alla gästbåtar i november får njuta av det nya servicehuset. Ponton och hus ligger tydligen halvfärdigt på kajen inne i stan.

Vi fick nu också veta att man ”kunde” få ligga i den gamla gästhamnen! Nära till Servicehuset och i lä.

Heja Västerviks (”Nya”) Gästhamn 🙁

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*