Båthus del 2

.
torsdag

Upptagning gick bra och botten var inte allt för beväxt. Efter lite omtag av traktorföraren fick vi bra plats mellan båtarna.

 

fredag

Började dagen med hyrsläp på OK. Därefter inköp av det sista virket på Byggmax. Det slulle senare visa sig att det inte var det “sista virket”. Sedan hem och lasta alla tillverkade “knän”, takstolar och rör från däckställningen. Sedan skulle alla delar sättas ihop. Det tog längre tid än jag beräknat. Jag körde järnet från 9 på morgonen till 19 på kvällen. Mittsektionen hade jag fått upp och insett att den var för bred och för hög. Sågade ner bitarna mågon decimeter och nu såg det rätt så bra ut. Lämnade allt helt slut vid 19-tiden.

lördag

I dag kommer Ewa med för att hjälpa till. Det har regnat kraftig under natten och när jag kommer upp i sittbrunnen så inser jag att jag var för trött igår för att komma ihåg att stänga ruffluckan. Det har regnat rakt in i båten hela natten. Suck!

Vi sätter igång att montera ihop alla sektioner och börjar därefter att resa bit för bit. När vi kommer till utliggarrören som skall tjäna som “hammarband” så inser jag att min konstruktion hemma inte fungerar i praktiken. De bultar som skall hålla klamrarna är 10mm för korta. De var rätt innan röret kom in i klammern. Ewa far till byggmarknaden medan jag fortsätter med sektionerna. Vi får till slut upp hela stommen. När vi är klara är klockan 17.

Jag vet att det skall regna under natten till söndag så det vore ju skönt att få på pressen. Den är ny och 12x8m. Tung!

Vi kämpar på en timme till och nu är den på plats. Ganska vrång när den är ny. Vi knyter varannan lina så länge. Får knyta resten senare för nu är vi trötta!

Söndag

Bygget fortsätter och jag förstärker, sätter diagonaler, drar spännband mm. Nu ser allt bra ut och det känns skönt att det börjar bli klart. Det finns en del saker kvar att göra. Bla, Skall jag tillverka 12 markspett. Inte så avancerat utan ett armeringsjärn med en påsvetsad mutter att knyta lina i.

måndag

Svetsar på en mutter på armeringsjärnen som skall bli markspett.

tisdag

Tisdag morgon så skulle jag behöva åka ner och förankra stolparna med mina nya markspett men hinner inte före jobbet. Det skall blåsa friskt i dag. På tisdag vid lunch ringer båtkompisar och meddelar att pressen blåst av! Den började lossa i ett hörn till följd av vindbyar upp mot 17 m/s och sedan lossade linorna en efter en. De räddade pressen genom att lossa de sista linorna så den kunde blåsa ner på backen. Ingen skada skedd men en hel del extra arbete p.g.a. detta missöde. Jag tror mig veta vad som var felet. Den borde inte blåst ner. Jag förankrar stolparna genom att slå ner 12 markspett. Ett vid varje stolp-fot och knyter fast i stolpen.

 

onsdag

Engagerar min son att vika och åter få upp pressen över huset. Jag viker pressen på det enda fungerande sätter. Man viker den som ett dragspel från kanterna in mot mitten. Sedan viker eller rullar man ihop den. När man sedan rullar ut den över nocken så kommer den att falla ut på sidorna av sig själv

Efter två timmar är pressen åter på plats. Nu bättre förankrad. Felet var nog att jag inte gjorde en riktig knut runt de gummilinor som följde med pressen utan bara en stoppknut på linan och sedan hakade på kroken. Nu sitter den utan gummilinor.

 

Det känns lyxigt att ha bra utrymme och ljus uppe på däcek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*