Ankarbox-luckan som testbänk

.
lördag

Det är snart dags att börja med renoveringen av teakdäcket. Frågorna har varit flera och en är om man skall använda cirkelsåg eller fräs för att göra djupare nåt-spår.

Jag fick låna en liten smidig cirkelsåg som är batteridriven. En Makita HS301DZ 12V

Klingan var endast 1 mm bred så för att göra 4-5mm nåtspår måste man antingen köra flera gånger i varje spår eller på något sätt montera en bredare klinga. Jag provade lite på ankarbox-luckan. Den går väldigt mjukt och fint med lågt varvtal men svårigheten är just att få till ett jämt och fint spår.

Så nästa test vart den gamla hederliga fräsen och en stödlist.

Nu provade jag att över långa bitar spika fast listen i nåten bredvid. Där kommer spikarna inte att synas när allt är klart. På korta bitar så använde jag en list med hål i och “punkt-svetsade” den med smältlim ner i hålen.

För att få stödlisten EXAKT på rätt plats så har jag tillverkat en “tolk”. När den lilla tappen ligger mitt över spåret så skall listen  läggas mot kanten på tolken för att få rätt offset.

Nu skall jag bara få fram en bra stödlist som är lagom böjlig och har en bredd som gör att jag kan spika i spåret bredvid. Spikar gör jag med tryckluftsdriven dyckertpistol och 21mm långa dyckert. Dessa är endast 1mm tjocka. Spåren i luckan var sedan tidigare 4,5-4,7mm så jag använde nu en 5mm fräs. Fördelen som jag ser det är att med rätt inmätt stödlist kommer fräsen att bearbeta båda kanterna i samma svep. På fräsen använder jag nu en schablonhylsa.

“Tolken” är gjord efter måtten på schablonhylsan

De spår jag har gjort nu blir raka och fina med skarpa kanter.

 

Teakpluggen

Jag fick tips från seglarkompis att för att göra fina hål för nya pluggar så kan man använda en försänkare.

Jag köpte en sats med sådana försänkare från Biltema. En sats med 6 olika kostade lika mycket som en enskild försänkare i järnaffären. Problemet var att pluggen är 8mm och försänkaren var 8,3mm. Detta gav ett glapp när pluggen skulle ner i hålen. Så jag provade att slipa om försänkaren. Jag satte den i schucken på borrmasinen och körde den mot sidan av den fina skivan på en bänkslip. Efter lite försiktig putsning så är diametern nere i 8,01mm. Nu blir hålen perfekta för de nya pluggen.

 

Söndagen ägnades åt att göra en bra spång vid sidan av båten för att kunna arbeta ifrån. När båthuset byggdes så köpte jag en stege på Biltema som kunde bli 5,1m hög och också bilda en A-stege. Som kunde användas som stöd för brädgången.

På båthusets stolpar har jag satt “knän” som går att flytta i höjdled och låsa med två bultar. Nu kan jag gå efter sidan med relingen ungefär i midjehöjd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*