Värme i sittbrunnen

.
lördag

Jag har funderat hur man får varmt i sittbrunnen när man har kapellet uppe. När det är riktigt kallt räcker det inte med värmen som kommer upp genom ruffluckan. En annan Linjett 35 har ett utblås inne i det lilla förvaringsfacket på SB-sidan. Nackdelen är att locket måste stå öppet där. En annan seglarkompis med en Linjett 34 berättade att enligt Rosätra är det inte godkänt att ha ett vanligt utblås i sittbrunnen pga risken med vatteninträngning.

Jag hade köpt en ny däcksgenomföring till septictankens avluftning. Men den passade inte.

Då kom jag på att den kunde användas till ett värmeutblås i sittbrunnen. Då har man ju ett helt tätt lock då det inte används. Den tjockaste delen på denna genomföring är 52mm. Då borde en varmluftslang som är 55 passa.

Jag köpte en förgrening som är 60-60-60 för att sätta på varmluftslangen som går till stickkojen

 

Och en övergång från 60->55mm

En kort bit med 60-slang ca 30cm samt en längre 55-slang 1m. På däcksgenomföringen kapade jag den biten som var 38mm

Så att endast halsen med 52mm var kvar

Jag borrade ett hål i sidan av sittbrunnen in i det lilla facket. Vidare med ett hål i fackets bakre vägg. Hålen placerades så att allt hamnade i fackets nedre, främre, kant. Jag monterade genomföringen med lite sikaflex och tre skruvar. Nu återstod endast att dra in 50-slangen och trä över lite slangisolering och ansluta mot genomföringen med en slangklämma.

Jag kapade slangen in till stickkojen ungefär mitt under värmaren. Monterade avgreningen, en kort bit 60-slang, reduceringen och sedan 55-slangen.

Jag provstartar värmaren och det kom härlig varmluft ut i sittbrunnen. Återstod att snygga till sikat som trängt ut men det gör man bäst när den härdat. Nu med locket på är det ett vattentätt utblås. Senare skall jag göra ett skydd över och på sidan av slangen inne i facket så att inte slangen skadas av det som man lägger i facket.

Tips!

Mycket till varmlufts-värmare finns att köpa på Webastocenter och om man bor i Stockholm hämta i Ulvsunda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*