Teakdäck, del-3

.

fredag

Däcket var väl i princip preparerat för nåtning. Men jag såg att några däcksribbor var mer slitna än andra. Om man lägger en linjal tvärs så ser man nivåskillnaden. Det är två på varje sida.

Jag bestämmer mig för att byta dessa till nya. När jag ändå håller på! Jag börjar med en resa till Rosättra varv för inköp av ribbor. Eftersom däcket är slitet så behöver jag inte gå på 12mm tjocklek utan kan välja det som varvet använder nu, 9x36mm.

Det är alltid lika trevligt att komma till Rosätra. Man är alltid välkommen och har oftast möjlighet att gå och titta i produktionen. I dag var det lite mindre rush då några redan börjat förbereda tre båtar till Båtmässan i Stockholm. Jag får lite goda råd om kommande byte av ribbor och nåtning.

________________________________________________________________________________________

lördag

Ewa kommer med i dag och hjälper mig. Hon skär bort gammal nåtmassa mellan yttersta ribban och relingslisten. Där var det lite si och så med massan som bitvis saknades helt. Själv börjar jag med att malla av en av ribborna som skall bytas.

Sedan börjar jag att ta bort de ribbor som skall bytas. Först ur med alla skruvar sedan trodde jag att bara man kom in under en ribba så skulle den gå att bryta loss. Men de satt hårdare än jag trodde. Så det var bara att ta fram stämjärnet.

Sedan putsar jag av ytorna under, halkmönstret, med en bandfil.

____________________________________________________________________________________________

söndag

Jag har lackat travare och ändstopp till genuaskenorna. De var så fula och är för dyra att köpa nya då vi bara använder genua någon gång per år.

 

Jag har också köpt två nya skenor då de gamla var fula och vart lite skadade då de togs bort. Jag mätte snabbt de gamla och beställde motsvarande nya på Hjertmans. Det är Rutgersons 32 mm med cc-hål 75mm. Döm om min förvåning då jag skall kapa de nya skenorna och sätter i några skruvar. HÅLEN STÄMMER INTE!?

De nya skenorna har 75mm cc. mellan 20 hål är det 1500mm. Men den gamla skenan har på 20 hål 1493mm Detta ger cc-7,65mm ??? Det är bara att gilla läget då jag redan borrat och gängat i de nya skenorna. Det får bli nya hål i däcket. De kommer kant i kant med befintliga och jag hoppas att det går att få det tätt. Om jag utgår från mitten så blir det ca 4mm skillnad i ytterkanterna. Jag hade tänkt använda butylgummi men nu får det bli brun Sika. Men de skall inte monteras förrän däcket är klart.

Resten av söndagen ägnades åt att passa in och såga till de nya ribborna. Mer om det i kommande inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*