Teakdäck del-4

.
torsdag

En milstolpe i renoveringen. Däcket är nåtat!

Men vi backar lite…

Förra helgen kunde jag limma nya teakribbor där de skulle bytas. Det var lite svårt att böja de korta bitarna och samtidigt borra och skruva med däcksmassa under. Hålen i listerna var förborrade med 3mm hål. Min modifierade pluggborr borrade hål för mina 8mm plugg i ett moment. Tillslut så var fyra ribbor utbytta

Tisdagen var hyfsat varm så jag passade på att plugga alla urtagna skruvhål. Jag använde till detta Biltemas Epoxi och West Systems limpulver 406 Coloidal Silica. Fyllde en liten sjukvårds-spruta inköpt på Hornbach. Det är bra att fylla hålen nerifrån och upp så man inte får en luftbubbla i botten av hålet.


 

På onsdagen började en semestervecka så nu skulle det jobbas mer med däcket. Jag började dagen med finputs på alla nåtspår. Slipning och dammsugning. Det har varit bra att gå över däcket i olika ljusförhållanden för man upptäcker alltid olika saker i olika ljus. Sedan tvättades alla nåtspår på babordssidan med aceton.

Sedan var det dags att ladda den nyinköpta nåtpistolen. Ett fynd på Blocket. Milwaukee 12V elektrisk spruta för “korvar”. Oanvänd!

Nåtmassa är inhandlad från Hjertmans och är av märket TDS. Jag fann många fördelar med denna produkt men skall inte gå in på alla fakta här. Men den vetgirige kan läsa mer här.

En fördel var i alla fall att den finns på Hjertmans som ligger nära mig om jag behövde komplettera. Mina beräkningar var 180m nåt och 12st “korvar”.

Jag valde att inte tejpa kanterna på nåtspåren. Dels för att slippa allt jobb med tejpning men inte minst kladdet då tejpen skall bort. 360m tejp sparade jag in. Däcket skall ändå slipas när nåten härdat. Så här såg det ut efter första biten.

När jag hittat rätt hastighet på sprutans matning så var det bara att köra på. Pipen ner i spåret och sedan flytta i lugn takt så spåret fylldes med liten råge. Sedan tryckte jag till med en spackelspade.

Jag hann göra styrbordssidan och hade då gjort slut på 5 1/2 korv. Men på denna sida finns ett antal spår som jag gjorde förra säsongen och som jag nu lämnat orörda.

Jag avslutade onsdagen med att hämta ut ett paket från Sandbergs Järn. Jag har kompletterat fogsprutan med en hållare för vanliga plast-patroner och ett extra batteri.


 

I dag torsdag började jag med finputs på resterande spår på babordssidan och efterföljande acetontvätt. Sedan var det bara att ladda om och köra. När jag har EN meter kvar på sista spåret så tar nåtmassan slut!

Jag ringer Ewa som är på väg hem från jobbet och styr om henne  till Hjertmans i Bromma. Sedan tar jag en paus i solen och snart levereras 3 tuber med nåtmassa. Nu i tub då korvar inte fanns på lager. Nu kom den nya hållaren till fogsprutan till användning direkt.

Efter en liten stund så var äntligen hela däcket nåtat. Nu skall det härda minst 48 timmar, gärna längre eftersom det är kallt på nätterna, innan man kan börja bearbeta däcket met skrapa och slip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*