Målad dekor-rand

.
måndag

Jag hade bestämt att måla dekorlinjen på överbyggnaden i år. Det var en av anledningarna till att jag satte upp båthuset igen.

Jag tejpade skyddstejp i kanterna mot det vita och mot fönster-ramarna och slipade sedan med 320-papper.

För färgen valde jag mellan De Ijssel Doubble Coat eller Epifanes polyuretan lack (sträcklack). Efter jämförelse med de olika färgkartorna så var det ingen som stämde exakt. Så ingen av färgerna hade fördel där.

Fördelen för mig var Epifanes som finns på Hjertmas nära mig i Bromma. En av färgerna på färgkartan var ganska rätt mot original-färgen. När färgen skulle inhandlas på Hjertmans så visade det sig att färgen på burkens lock skiljde helt från färgkartan. Svenska agenten HF Marine kollade av med tillverkaren i Holland vilket som var mest rätt. “Locket” gäller!

Så då var det långt ifrån färgkartan. Jag köpte därför en burk med färgkod 850 som var mest rätt och en burk 854 som är mörkare.

Sedan blandade vi i en papp-mugg lite på känn och drog ut med fingret på befintlig färg.

Vi gissade att 1 del mörk och 2 delar ljus kunde bli bra. Inför målning så provade vi lite mer exakt med en digitalvåg att blanda just 1+2. Vi ville inte ha så komplicerat blandningsförhållande om man i framtiden skall bättra eller fortsätta att måla vattenlinje eller skrovdekor.

Före första målning täckte vi däcket med skyddsplast. Biltema hade en smart täckplast på rulle som senare skulle ha en avgörande betydelse.

Smart förpackning och lätt att applicera.

Vi började med att penselstryka och eftersläta med en skumgummipensel. Hyfsat slätt. Nästa yta tog vi som rekommenderas en skumgummiroller. Ewa sa direkt “Det där vart mycket bättre”. Så vi fortsatte med skumgummirollrarna. Det behöver bytas efter en stund då färgen löser upp dem.

Den svåra biten var i aktern där vi inte hade någon brädgång att gå på utan jag målade från en stege. Dessutom är rören på pulpit ett hinder. Jag såg ganska snart att resultatet inte var helt perfekt. Några rinningar och sämre yta just i aktern.

Efter några dagars härdning så bestämde jag att slipa ner och måla en andra gång. Slipade nu med skotchbrite och 320 papper på rinningarna. Den fina tejpen för skarpa kanter fick sitta kvar.

Vid den andra målningen var jag själv och det skulle visa sig vara lite “körigt”. Jag fick blanda färg flera gånger då jag blandade för lite från början och vid andra blandningen så bytte jag roller och den sög i sig  mycket färg. Ytan vart denna gång betydligt bättre och jag hade kanske fått lite mer “känsla” för färgen.

Färgen fick hu härda några dagar innan jag började ta bort tejpen.

Nu visade det sig att den smarta täckplasten från Biltema hade en tejp som inte längre gick att ta bort. Inte utan MASSOR av tejprester. Det tog en hel dag att skrapa med en träpinne, som inte repade, och tvätta med thinner. Nu visade det sig också att på några ställen fanns tejprester från den gula skyddstejpen som jag hade vid slipning. Där hade den fina tejpen som skulle ge skarpa kanter inte slutit tätt och det fanns lite “fransar”.

Nå väl, efter lite skrapning och tvätt av färg-kladd så såg det ganska bra ut. Där Biltema-tejpen suttit så fick jag köra lite rubbing före vaxning. Kanske vart det lite mörkare än originalet men den ursprungliga kulören är ju blekt efter 30 års sol. Vi får se det slutliga resultatet då båthuset rivs.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*