Förbättrat storsegel inför “länge-segling”

lördag

I år har vi planerat att “länge-segla”. Inte långsegla. Planen har varit att starta i början av juni, gå Göta Kanal, med start 14/6.
När vi kommer till Göteborg har vi tänkt att gå norr ut på Västkusten, kanske lite in i Norge och sedan till baks hemåt via Danmark. Hemkomst i slutet av augusti. Inget är skrivet i sten men vi har i alla fal köpt Göta Kanal-biljetterna. De inköptes redan i december. Då med 25% Rabatt.

Planering för seglingen pågår för fullt men en infekterad tand har pausat allt. Tänk att tandvärk kan vara så jobbigt 🙁
Men vi hoppas det skall lösa sig och att vi kommer iväg i tid.

När vi riggade i våras så satte vi på vårt gamla storsegel. Tapedrive S-Glas från UK. Jag har alltid tyckt att seglet är för bukigt men det är i alla fall slitstarkt.

Så i år har jag trimmat riggen lite annorlunda. Mer mastkilning i bakkant i däcksringen, lite lösare fioler och hårdare toppvant. Allt detta för att få lite mer krum på masten. Sedan var jag till Boding (Trots en UK-stor 🙂 ) och köpte hårdare lattor. De befintliga är skarvade av en hård och en mjuk del.

De nya lattorna är hårdare och i ett stycke. Alltså jämnhårda. Detta gjorde en otrolig skillnad. Nu ser den ju riktigt bra ut.

Vi har också skaffat ytterligare ett UK-segel som jag hittade på Blocket. Ett ankarsegel. Vi gillar ju att ligga på svaj och detta hissat i akterstaget minskar båtens pendlande väsentligt. Vi har hunnit testa några gånger och det fungerar bra.

En “Kanal-planka” har också tillverkats och hänger nu redo i mantåget. Den skall vi ha mellan fendrar och kaj vilket underlättar då kajkanten eller bryggan är ojämn, pluss att den skonar fendrarna också.

Det är mycket kvar att fixa innan avfärd men det är ett kärt nöje.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*