Oxelösund – Bråviken – Mem

lördag

Den försvunna väskan har nu kommit till rätta. Skepparen börjar nog bli närsynt eller dement. Sonen letade i huset. Ingen väska. Åkte och kollade i den parkerade bilen. Där stod väskan i baksätet! 🙂

Så barn och barn-barn gjorde en utflykt till Oxelösund för att leverera väska och avnjuta en lunch på hamnkrogen i fiskehamnen.

Vi gick på förmiddagen en kort bit för motor från Ålö in till fiskehamnen. Vi strosade runt i hamnen och tittade på alla (projekt-)båtar. En del i vattnet och några på kajen.

Vi tar en till runda när barnen kommer innan vi går till restaurangen.

Sedan vart det pannkaks-kalas-lunch på Hamnkrogen.

Efter Lunchen åker barnen hem mot Stockholm och vi seglar vidare ner i Bråviken. Först lägger vi till i en liten vik på Mosskär men när vi någon timme senare får vind i sidan går vi ett kort stycke vidare till Gränsö och svajankrar i lä.


söndag

Vi börjar morgonens segling med att dra i linorna för rev-2. Vinden skall i dag vara 3-12 så när vi hissar på så tar vi också in två rev vilket skulle visas sig vara klokt.

Vi upptäcker massa konstigheter med de nya Lighthouse-sjökorten i plottern där det blir stora fällt med allt i ljusblått. Vi får kryss efter Arkösund ner mot Stegeborg och till slut så har vi de där 12m/s och regn rakt i nosen. Det blir motor sista biten och vi byter till baks till våra gamla Navionics-kort i plotter.

I Stegeborg ligger redan två kompis-båtar men det finns inga gästplatser kvar. Efter lite cirklande lägger vi oss på nocken på en av bryggorna med uthyrda platser. Blir bra trots allt. Regn av och till under kvällen men vi får en promenad i alla fall mellan regnskurarna.

Jag upptäcker vad problemet är med Lighthouse-korten. Där det finns en special, 10.000-del eller en special från tex. Hydrographica, så visas dessa blåa rektanglar. Mycket irriterande och jag rapporterar till Raymarine som en “Sjökorts-förbättring”.


måndag

Kompisbåtarna dra iväg vid 9-tiden mot Mem och vi kommer i väg någon timme senare. För motor i dag.

I Mem ligger ett tiotal båtar och väntar. Från i morgon öppnar Götakanal säsongen på riktigt. Nu har det bara varit öppet för konvojer. Vi får en solig eftermiddag då vi förbereder allt för kommande 58+4 slussar.

Lång-promenad efter kanalbanken med de andra. På kvällen kommer Juno på väg mot Stockholm. De gör 4-dagars-kryssningar från Göteborg. Men de fastnar ovan slussen i flera timmar. Det visar sig på tisdagsmorgonen att en slussport gått sönder. Kommer vi i väg i dag?

Allt ordnar sig och efter köande i incheckningen så kommer vi i väg vid 10:30-tiden.

Nu startar Kanal-resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*