Dag-51, Äntligen lite skärgård

torsdag

Efter en liggedag i Kalmar med service-jobb och vila så skall vi vidare norr ut. Prognosen är NV, N, NO och O 1-5m/s.

Så blir det naturligtvis inte.

Vi går för motor bort till Ölandsbron för att få lite laddning och passar på att tanka på väg ut från gästhamnen. I dag 23:-/liter men vi fick bara i 10 liter.

När vi kommer till Ölandsbron så är det ingen vind alls. Vi tuffar på för motor i 4,8 knop. Det kommer regnmoln ut från fastlandet med ojämna mellanrum. Jag ser dem någon halvtimme innan på Baltrad: http://se.baltrad.eu

Jag har putsat lite på däcket och tagit bort sealern jag använt under många år. Golden teak Sealer.

På senare tid har den inte levt upp till förväntningarna. Den har blivit dyr, över 500:-/liter och den koagulerar lätt i burken och man får ofta kasta en del. Vilket gör den ännu dyrare. Men vad värre är så har den inte hållt kvaliteten i år. Trots fyra lager i våras såg det nu bedrövligt ut. Nu ger jag upp detta tills vidare. Jag var förbi Clas Ohlson i går för att köpa lite slippapper men hittade samtidigt en ny slipmaskin. Den gamla hade en helt utsliten kardborreplatta och den nya såldes för 499:-. Verkade prisvärt i förhållande till att laga den gamla.

Som alla vet så råder det delade meningar om hur man skall behandla teakdäcket. Jag har provat helt obehandlat, Tvättat med Snappy Teak och senast med sealer. Nu fick det bli en lätt slipning, men jag ville inte köra den nya slipmaskinen i gästhamnen så i går blev det slipning för hand. Det var inte mycket sealer som behövde avlägsnas.

På väg norr ut provade jag slipmaskinen via invertern och tog försiktigt där jag missat för hand. Den fungerade till belåtenhet.

Plottern

Vi har åter haft problem med plottern och sjökorten men nu verkar det som att det beror på några filer på minneskortet med Navioncis-korten. Supporten från Navionics, som svarade efter någon timme (suveränt), såg att det fanns några skräpfiler på kortet som kunde orsaka problemen. Så i går formaterade jag kortet och laddade på sjökorten igen. När vi i dag kommit ut från gästhamnen så startade plottern om en gång men därefter gick den hela dagen. Jag passade på att koppla bort GPS och kompassgivare från Nexussystemet då det ändå finns i Raymarine-delen. Kanske kan det bli konflikt med dubbla enheter? Efter lite konfiguration via datorn och en omstart fungerar allt som tänkt. Nu är det endast vindgivaren som finns som givare i Nexus. Och två instrument.

När vi närmade oss farleden in mot Timmernabben så kom det mera mörka moln och vi saktade ner till 2 knop för att inte behöva lägga till i regn. Jag sa till Ewa -“Här finns en fin svajvik på vägen in”. -“Skall vi ligga där i stället för gästhamnen”, svarade Ewa.
Så fick det bli och vi tog det försiktigt in mellan grunden i inloppet men sedan var det inga svårigheter. Vi ankrar på 6m djup med 25m kätting.

Nu skiner solen och vi passar på att bada trots endast 17º i vattnet.

Skönt att efter många veckor i gästhamnar ligga ensamma i egen vik. Kvällen blir fin utan mer regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*