Göteborg – Backudden

Ut genom Göteborg, förbi alla gamla varvsområden, Stena terminalen, Röda Sten och stora hamnen vid inloppet till stan, där vi hissade segel. Det var mycket båttrafik och man behövde se och ha koll. När vi åkte förbi en färja vid stena terminalen tappade autopiloten styrförmågan, förmodligen av magnetiska fält och det var likadant under Älvsborgsbron, där var det bäst att handstyrka märkte vi. Vi såg ett stort lastfartyg som blev utlotsat ur hamnen, sen kom det en jättebåt som blev inbogserad av två båtar.

 

När vi skulle rulla ut focken var rullinan för kort så Reidar fick dra ut skoten ur blocken och gå fram och rulla ut lite medan jag fick glida fram med storen och hjälp av strömmen. Vi tog av mot Gröta och Björkö och tog farleden utanför Hästevik, i Stora Hästeviken gick flera bilfärjor till Öarna utanför i skytteltrafik. Utanför Björnlanda hamnar vi mitt i en segeltävling för folkbåtar som vi håller undan för. Vi har S och SV vind hela dagen så det är inga problem att inte vara i vägen. Efter Rörö tar vi den yttre leden upp och in mot Marsstrandsön som vi rundar. På fjärden utanför Marsstrand pågår en annan segeltävling, här är det stora båtar som kryssar och hissar spinnackar, vi ser dem först som stora tjocka streck ute på fjärden.

   

Vi har sett ut ett par bra naturhamnar att ligga i i natt. Vi har haft sydliga vindar men inatt kommer västan och regn så vi vill ha lite vindlä. Vi svajar i en vik och det känns jättekonstigt att ankra och sen se kjettingen flera meter från båten. Det är 19,8 grader i vattnet så vi tar ett dopp, lite försiktigt för att inte få besvär av maneterna som är nästan 2 dm stora. Vilken sorts maneter är det nu som bränns? och är det farligt att bli bränd av dem? Vi har ingen aning så det är nog bäst att akta sig…. jag är dock säker på att just de här är vanliga öronmaneter, dock lite större än vad vi är vara vid..

Ett svar till “Göteborg – Backudden”

  1. De röda är brännmaneter och gör riktigt ont. Värre än brännässlor så ta det vackert. De genomskinliga kan ni kasta på varandra eller på någon elak båtgranne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*