Gungig färd till Björuddens Marina (Båtklubb)

lördag

Vi har haft en gungning natt men jag har sovit som en stock. Ewa lite oroligare. Vi satte upp vårt ankarsegel i går och det for från sida till sida innan vi sträckte upp det hårt med winchen. Det gör verkligen nytta såg vi nu på morgonen då vi tog ner det. Under natten har det blåst 9-12 med lite vridning till väst så det gick in lite svall i viken. Det finns ett uttryck ”iar” här nere. Vet inte om det stämmer på dessa vågor. Men kanske.

Vi tar upp ankaret som legat ute med 30m kätting på 4m djup, 7x djupet. Men det kändes bra med mycket kätting. Vi tar två rev direkt då vi hissar och när vi kommer ut så rullar vi ut lite av focken. Ewa navigerar och vi lägger ut någon waypoint och ”Gå till” i plottern som stöd. Lite annorlunda här på västkusten med navigeringen. Det blåser nu 10-13m/s och vi kan precis sträcka första biten i rejäl sjöhävning. Det har ju blåst denna riktning sedan midnatt.

Vi tar de små lederna upp mot Kyrkesund och vi passerar många orter som vi bara hört talas om: Åstol, Klädesholmen, mycket smal led innanför Hjärterö. Där gick det inte att mötas och vi kom i 6 knop med bara dubbelrevad fock. Som tur var så mötte vi bara två seglare för motor och de var artiga nog att vänta tills vi passerat.

Sedan passerade vi Skärhamn. Några krysslag med focken halvt utrullad upp mot leden in till Kyrkesund.

Det är här det är stor trängsel under kappseglingen Tjörn Runt. Finns mycket roligt att se på Youtube 🙂

Efter Kyrkesund och Ängeviken kunde vi falla av in norr om Tjörn till dagens slutmål, Björholmen, där vi bokat en plats via Dockspot. Det är så man får göra här på västkusten för att vara säker på att få en plats.
Egentligen ganska trist att inte kunna vara spontan.

Den bokade platsen visade sig vara upptagen av en tysk båt. Vi påtalade att vi bokat platsen. ”Det har jag också” sa tysken. Men det var i går och bokningar gäller bara till kl 12 och nu var klockan 12:40. Också en nackdel med dessa bokningar. Inget för den spontane. Kanske hade vi fått en plats ändå här. Utan att boka.

Fint ställe, lugnt och vackert. Vid 16-tiden kom en kort regnskur men då hade vi redan klarat av promenad i omgivningarna och glass.

i morgon skall det blåsa lite mindre och vi har åter bokat en plats i nästa hamn Gullholmen. 445,50 kostar det i gästhamnen. Utan el. Dyrare än Lilla Bommen mitt i Göteborg. Och där ingick elen. Bara att gilla läget!

Men vi hoppas på en fin men lite kortare segling i morgon.

2 svar till “Gungig färd till Björuddens Marina (Båtklubb)”

  1. Hej Reidar och Eva
    Trevlig blogg. Kul att läsa. Följer med er. Liisa och jag hyrde en Forgus 31a för 10 år sedan men vi tog till höger efter Marstrand och gick på östra sidan av Tjörn och sedan ut på västra sidan av Orust. Följer nu vidare norrut.
    God tur!
    Ulf och Liisa

    • I nästa inlägg kan ni läsa om när ”kriget” kom till Gullholmen. Men det är redan fred igen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*