Att mäta är att veta

fredag

Batterierna var fulladdade när båten gick i vinter-id med sista laddning 12 november. När jag kollade status i december så var SOC (StateOffCharge) 63% enligt Victron Battery Monitor.

Och historiken såg ut så här

Men…
Enligt batteriets BMS så var SOC 97%

Varför skiljer det? Batterimätaren visar 0,12A förbrukning och BMS 0A. Vad är det som drar ström? Det som inte går över huvudbrytaren är larmet, länspumpen och värmaren. Jag tar ur säkringarna en i taget och hittar direkt att det är larmet. Ovanligt mycket tyckte jag först men den innehåller både GPS och mobilanslutning och nu med fullt med snö och frost på presseningen så verkar det som den går upp i effekt för att hålla kontakten. Men BMS;en registrerar inte dessa 0,12A. Här behöver noggrannheten förbättras. Jag återkommer till det,

Hur som helst kunde det ju vara bra att ladda lite. Men (nr-2)… Varvsföreningen har stängt av strömmen för att spara pengar nu när elpriserna har ökat. Strömmen kommer endast vara på sista helgen varje månad.

Men (nr-3)… Litiumbatterier får inte laddas när det är under 0º och det är ju inte säkert att det är plusgrader då strömmen är på till nyår. Här får man ta saken i egna händer och ta ner elverket som jag ärvde efter min pappa. Endast provstartat en gång för över 15 år sedan. Jag rotar fram det från garaget och tappar ur all gammal bensin både ur tank och förgasare. Googlar lite och finner att den kommer från Jula ursprungligen och hittar även en manual.

Köper 5l ny bensin och kan nu provstarta. Det tar en stund men till slut så startar den. Den går ojämt i varvtalet. Det visar sig att när man belastar den med tex 2000W så ökar varvtalet och den går fint. 2.800W skall den kunna ge.

Några dagar senare när det är några plussgrader tar jag ner elverket till varvet och kör igång. Den får stå och gå några timmar medan jag åker på ett läkarbesök. När jag kommer åter efter drygt tre timmar så är batterierna fulladdade.
Detta är ju egentligen vansinnigt att behöva köpa bensin för 100:- för att ladda batterier när jag kunnat betala dessa pengar till varvet för att kunna ha strömmen på. Vilket också hade varit mera miljövänligt.

Ökad noggrannhet på BMS;en

Nu började jag fundera över hur BMS;ens noggrannhet skulle kunna förbättras. Jag läser manualen och ser följande: Strömmen mäts med två sensorer. En för laddström och en för förbrukningen.

Med nedan koppling med kabeln genom sensor en gång så får man en sämre noggrannhet men kan mäta upp till 500A. Det var så jag hade gjort.

Men det finns flera sätt att göra detta. Om man drar kabeln fyra gånger igenom så får man högre noggrannhet.

Men den befintliga kabeln var för grov för att göra så. Jag räknade lite på detta och en 10mm2 kabel skulle räcka för den korta kabeln och 100A. Jag hade en kabel i förrådet som var AWG6 vilket är Amerikanskt mått och motsvarar 13mm2 AWG är lite bakvänt. Ju lägre siffra desto grövre kabel.

Jag demonterade sensorerna och tog hem dem. Provade att linda tre törnar runt sensorn och det gick faktiskt.

Kablarna försågs med kabelskor 16mm2 / 6mm som passar på batteri och BMS-reläet. Det är viktigt att strömmen går åt rätt håll genom sensorerna så noggrannhet vid inkoppling behövs. Nedan kan man se den ena sensorn i nederkant av bilden. Den är för förbrukarna. Man ser också huvudsäkringen dit båda kablarna går.

Efter att ha ändrat inställningarna i BMS;en till rätt sorts sensorinkoppling så slog jag på huvudströmbrytaren.

Först visade BMS;en helt fel strömstyrka, men efter att ha kopplat ur och åter sensorerna till BMS;en så visade allt rätt.

Att mäta är att veta! Men jag tror ändå att Victrons batterimätare är mera exakt med nedan typ av shunt. Den visar iofs bara totalen in eller ut ur batteriet men man vill ju ändå att båda skall visa så exakt som möjligt.

Senare upptäckte jag att appen til Victron batterimätare BMV-712 inte heller visar rätt. Med 0,11A förbrukning borde 200Ah batteri med SOC 90% räcka i ca 65 dagar. Men appen visar 10d 0h ???
Jag har ställt frågan till Victrons support men inte fått svar ännu.

 

2 svar till “Att mäta är att veta”

 1. Ja, under vintern har man ju tid till lite djupare funderingar:-)

  Din BMS tycks mäta ström m.h.a. “DC strömtransformator”, troligen Hallelement. Blir väl begränsad mätnoggrannhet.
  Jag har ingen sådan BMS men jag har samma Victron BMV-12 som du.
  Har också regerat på att den visar strömuttag på 0.11 alternerande till 0 fram och tillbaka, troligen beroende på begränsad upplösning.
  Men så kollade jag i inställningar i appen och hittade att funktionen rapportering till Victrons fjärrövervakningssystem (som jag inte har) var aktiv. Stängde av den och nu visas alltid 0 A.
  Jag reagerade också på att time remaining visar 10 d. Troligen inprogrammerat max tid värde?
  Jag har också under hösten åtminstone vid två tillfällen fått order om uppdatering av firmware. Tror jag har 4.12 nu.
  Synd att appen inte sparar den sista sessionen med systemet så att man skulle kunna sitta hemma och analysera mer men det finns ju ingen info sparad.

  Litium batterier ska ju inte lagras med 100% SOC.
  Jag tror man anger 20-80 % som lagom. Kanske att man väljer 60% för att ha lite marginal om det skulle ske något oväntat strömuttag.
  Jag fick brådis att ladda mina för ett par dagar sen, av någon anledning hade BMV lurat mig, angav SOC -28 Ah och jag hade tydligen inte kollat vilken spänning den visade. Men min lågspänningskrets PT40 hade brutit bort batteriet från båten så hoppas att batteriet inte tog skada.
  Vet inte vad som var orsaken till urladdningen men nu får man slinka förbi båten någon gång i månaden och kolla. Det fina med BMV är att man inte behöver klättra upp i båten, man kan stå nedanför och låta blåtandskommunikationen agera.
  Efter laddningen hade jag alltså SOC 100% men ville ju ta ner till lägre värde.
  Drog igång värmaren på fullt, lanternor på och alla belysningspunkter på. Men med LED överallt så blev det ju bara ca 10 A. Så man fick vänta länge för att få ner SOC, jag stannade vid ca 83 %.
  Mvh
  -Lasse

  • Jag funderar på att koppla om larmet till startbatteriet under vintern. Det är det som drar 0,12A hela tiden. Troligen mer nu på vintern med pressen på och på varvet är det dålig mobiltäckning. Högre effekt. Startbatteriet går ju att ladda trots -grader. Men vi har ju bara ström på sista helgen varje månad för att det skall sparas ström. Idiotiskt. I stället för att alla betalade en hundring extra.
   Jag har även ett löst litet 24Ah batteri från en brandlarmscentral. Det kunde man ha. Också lätt att ta hem och ladda.
   Jag funderade på en Raspberry pi som insamlare av all data och sedan uppkopplad men de är restnoterade till 23-08 vad jag sett. Victron Venus OS finns färdigt att installera till dessa.
   Jag körde värmefläkt 450W via invertern en gång för att snabbt få ner SOC det drog 40A och snart var SOC lägre. Och varmt i båten 🙂
   / R

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*